15 stații noi de încărcare a mașinilor electrice în municipiul Brașov

De astăzi începe instalarea a 15 stații de încărcare a mașinilor electrice și a celor hibrid cu sistem plug-in, finanțate prin AFM.

Prima stație va fi montată în parcarea multietajată din Poiana Brașov și va avea două puncte de încărcare, unul de 100 Kw și unul de 22 de Kw.

Municipalitatea continuă implementarea strategiei de promovare a soluțiilor de transport prietenoase cu mediul prin asigurarea infrastructurii necesare încărcării mașinilor electrice. Mâine, 18 octombrie, va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amplasarea primei stații de încărcare a mașinilor electrice în parcarea multietajată din Poiana Mică, parte a pachetului de 15 stații, finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu, care vor fi amplasate, în perioada următoare, în parcările publice sau în zona terminalelor de transport.

În acest moment primăria are în implementare un proiect de dezvoltare a unei rețele de aproximativ 250 de stații de încărcare amplasate în zonele intens circulate, în cartiere, în stațiile de taxi și în parcările publice, prin care municipalitatea îi sprijină pe posesorii de autoturisme prietenoase cu mediul.

Valoarea contractului pentru cele 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice este de 1.899.270 lei, fără TVA, furnizorul, care va realiza și montarea lor, este SC EVGO GREEN MOTION SRL.

Cele 15 stații vor avea două puncte de încărcare fiecare, unul de 100 de Kw și unul de 22 de Kw, și vor fi instalate în următoarele parcări și terminale RATBV:

–  parcarea multietajată Poiana Mică – o stație;

–  parcarea multietajată Regina Maria – 4 stații;

–  terminal transport RATBV Poienelor – două stații;

–  parcare gara Brașov – două stații;

– parcare zona fostului stadion municipal- 3 stații;

– parcarea de lângă terminalul de transport RATBV Rulmentul – 3 stații.​

În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local, încărcare gratuită (Str. Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd. Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
  • 8 stații de reîncărcare lentă, gratuită, la Parcarea Regina Maria.
  • 10 stații, cu un sistem de încărcare în curent alternativ, de 22 de kW, montate în parcări publice, cu încărcare gratuită: B-dul Griviței nr. 49; B-dul Griviței nr. 69; Calea București, breteaua spre str. Carpaților (vis-a-vis de Inspectoratul de stat în construcții) – 2 stații; Str. Crinului – 2 stații; Str. Avram Iancu, în apropiere de intersecția cu str. Morii; Str. Avram Iancu, în apropiere de fabrica Vel-Pitar; Str. Independenței, în apropiere de Piața Tractorul; în parcarea de la Grădina Zoologică.

În municipiul Brașov sunt înregistrate 999 de autoturisme electrice și 4.450 de autoturisme hibrid, dintre care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.