2 octombrie, Ziua internaţională a non-violenţei

O zi ce nu putea trece neobservată, mai ales când elevii se implică activ, prin ghidarea profesorilor, în schimbarea de mentalități.

PREVENIREA VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE

Din păcate, la nivel european, țara noastră se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul violenței în școli. Așadar, încă avem de lucru.

În mai 2019, în Parlamentul României, s-a  votat pentru adoptarea Legii anti-bullying, care astăzi este în vigoare și interzice toate formele de violenţă în școli. Prevenția este un element important, iar pentru asta trebuie să fim cu toții implicați. 

Gandhi spunea că „non-violența este arma celor puternici”. Împreună, haideți să transmitem mesajul non-violenței în toată țara. Împreună, acționând din timp și la unison, putem să prevenim și cele mai grave cazuri!

Marcarea acestei zile a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluţii, Ziua internaţională a non-violenţei este o ocazie pentru a ”disemina mesajul non-violenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluţia reafirmă ”relevanţa universală a principiului non-violenţei” precum şi dorinţa ”de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi non-violenţei”, se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat această decizie ”având în vedere că non-violenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanţa universală a principiului non-violenţei şi dorind să asigure o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi non-violenţei.

Principiul non-violenţei – cunoscut şi sub numele de rezistenţă non-violentă – respinge folosirea violenţei fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. 

Conform Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizaţiile sistemului ONU, organizaţiile regionale şi neguvernamentale şi persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internaţională a non-violenţei şi să difuzeze mesajul non-violenţei, inclusiv prin educaţie şi sensibilizarea opiniei publice.