2024 vine cu un val de sancțiuni pentru cei care-și închiriază apartamentele în regim hotelier

Anul 2024 aduce sancțiuni dure pentru cei care-și închiriază locuințele în regim hotelier, fără a declara această activitate.

Sesizările în acest sens au venit din partea industriei hoteliere, care acuză o concurență neloială.

Potrivit noilor reglementări, proprietarii își vor putea promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare.

Cei care fac acest lucru fără a respecta noua reglementare riscă amenzi de până la 50.000 de lei, plus taxarea veniturilor nedeclarate.

Până în prezent au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare, în baza documentației puse la dispoziție de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu toate că în primele 10 luni ale anului peste un milion de români și peste 120.000 de străini s-au cazat în regim hotelier privat, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, arată BZI.

Reprezentanții industriei hoteliere susține că fenomenul a devenit periculos, pentru că pe piața apar oferte de chirii la preșuri mai mici, dar nu foarte în condiții concurențiale, ci prin evaziune fiscală.