500 de autoturisme din municipiul Brașov au fost ridicate de pe domeniul public

Majoritatea acestor autoturisme blocau treceri de pietoni, intersecții sau benzi de circulație.

În perioada sărbătorilor de iarnă au fost dispuse 100 de astfel de ridicări.

Poliția Locală și operatorul care asigură serviciul de ridicare a autoturismelor staționate neregulamentar continuă intervențiile pentru creșterea siguranței pietonale și rutiere prin ridicarea autoturismelor care au fost lăsate pe treceri de pietoni, blocau vizibilitatea în intersecții, circulația pe trotuare, benzile de circulație (mai ales acolo unde există o singură bandă pe sens, delimitată cu linie continuă de banda de pe sensul opus).

Din 16 octombrie, când serviciul a început să funcționeze, au fost ridicate 488 de vehicule. În cazul altor 54 de mașini, șoferii au fost sancționați doar cu puncte amendă și puncte penalizare, fără a mai plăti taxele de ridicare, transport și depozitare, deoarece au revenit la vehicul înainte de începerea operațiunii de ridicare.

Dacă în perioada Crăciunului a fost dispusă ridicarea a 50 de autoturisme, în perioada minivacanței de Revelion au fost ridicate 36 de autoturisme, iar în cazul altor 8, proprietarii s-au întors înainte de a începe procedura de ridicare. Deși majoritatea autoturismelor pentru care s-a dispus ridicarea în acest weekend prelungit sunt autoturisme înmatriculate în Brașov, această măsură a fost dispusă și în cazul unor șoferi din Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Galați sau București.

Recuperarea autovehiculelor se face după plata unei taxe de minim 985 de lei, valabilă pentru primele 12 ore de la momentul ridicării

Conform regulamentului privind activităţile de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe raza teritorială a UAT Municipiul Braşov, autoturismele staționate neregulamentar sunt ridicate în urma dispoziției unui polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov sau a dispoziției polițistului local.

Ridicarea mașinilor și eliberarea lor se face non-stop. Mașinile staționate neregulamentar pot fi recuperate din spațiul special amenajat pentru depozitarea acestora, de pe str. Hărmanului nr. 47K, vizavi de sediul RATBV.

În paralel, polițiștii continuă activitatea de prevenire și avertizare a șoferilor care staționează în zonele în care este interzis acest lucru.

Conform regulamentului, tarifele pe care le vor plăti cei care parchează neregulamentar sunt:

 – 625 de lei pentru ridicarea autovehiculului;

 – 260 de lei pentru transportul acestuia la zona de depozitare;

 – 200 de lei/24 h/vehicul taxa de depozitare.

Telefonul de contact al operatorului Tetkron SRL, în cadrul dispeceratului non-stop, este 0770-369.369.

Prevederi din regulament

Ridicarea vehiculului staționat neregulamentar se face în urma dispoziției polițistului, angajat al IPJ Brașov, sau a polițistului local. De la constatarea la fața locului a acestei contravenții și până la ridicarea vehiculului trebuie să treacă 5 minute, timp în care șoferul își poate lua vehiculul, fiind sancționat doar contravențional, cu amendă și/sau puncte de penalizare.

În cazul în care șoferul ajunge după ridicarea mașinii, va fi obligat să plătească, pe lângă amenda pentru contravenție, și tariful pentru ridicarea vehiculului.

În cazul în care vehiculul a fost transportat la locul de depozitare, deținătorul îl poate recupera oricând, după plata taxelor de ridicare, transport și depozitare, programul pentru restituirea vehiculelor fiind non-stop.

Dacă vehiculul va fi recuperat în maxim 12 ore din momentul ridicării acestuia, se va plăti jumătate din taxa de depozitare vehicul.