800.000 de șoferi rămân fără asigurare: Guvernul a luat o măsură de urgență. Prețurile RCA riscă să bubuie

Ministrul Finanţelor afirmă, joi, că era necesară în continuare plafonarea preţurilor la RCA, întrucât la începutul lunii decembrie rămân fără asigurare 800.000 de şoferi.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, aproximativ 1,5 milioane de contracte Euroins mai sunt în vigoare în acest moment, informează News.ro.

”Executivul a adoptat în şedinţa de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, pânã la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023”, a transmis, joi, Ministerul Finanţelor Publice.

Contextul eliminării riscului creşterii preţurilor

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor explică faptul că, urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cotă de piaţă, în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraţilor RCA,”a fost generat un dezechilibru între cerere şi ofertă, fapt ce a condus la o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”.

În aceste condiţii, la 5 aprilie 2023 a fost emisă de către Guvernul României Hotărârea nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie. Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023”, a transmis Ministerul Finanţelor.

Sursa citată a precizat că, după deschiderea procedurii de faliment pentru asiguratorul RCA cu cel mai mare portofoliu de asigurări RCA din România, a fost adoptată OUG 71/2023, prin care termenele de încetare de drept a contractelor încheiate cu societatea de asigurare pentru care s-a pronunţat hotărârea de deschidere a procedurii de faliment au fost prelungite cu 90 de zile, până la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanţii.

După împlinirea acestor termene, poliţele emise încetează de drept şi, prin urmare, este necesară încheierea unor poliţe noi.

Precizăm că numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de acesta, care mai sunt încă în vigoare, este de aproximativ 1,5 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 15% din întregul parc auto la nivel naţional. În condiţiile în care prelungirea valabilităţii contractelor RCA se suprapune cu încetarea efectelor HG nr.298/2023, se estimează că până la sfârşitul anului 2023 va exista un număr ridicat de asiguraţi RCA care vor solicita încheierea unor noi contracte, caz în care se va manifesta continuarea situaţiei de dezechilibru între cerere şi ofertă la nivel de piaţă, ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piaţa liberă fie la o scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto naţional”, au main precizat reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor.

Recuperarea diferenţei de primă

Reamintim că asiguraţii care au plătit integral sau în rate prima de asigurare pot denunţa contractul de asigurare. Astfel, pot să o recupereze din prima achitată proporţional cu perioada neexpirată a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării”, a transmis Ministerul Finanţelor.

Suma cuvenită reprezintă prima datorată de către asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că Guvernul prelungeşte, până la finalul anului, plafonarea tarifelor RCA, el arătând că este o măsură justificată de faptul că, dacă nu continuă plafonarea, vor creştere tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă.