Numărul de cazuri de violență domestică crește îngrijorător în România

Exploatarea sexuală este principala cauză pentru care sunt recrutate fetele și femeile tinere, menționează Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, în cadrul campaniei de prevenire. Peste 80% dintre victimele traficanților sunt persoane de sex feminin, iar mai bine de jumătate sunt minore, arată cele mai recente statistici ale Agenției. Cine poate fi un recrutor în cadrul traficului de persoane și cum il poți recunoaște?

Cea mai folosită metodă prin care fetele sunt ademenite de traficanți este „Loverboy – iubitul perfect”. Cum poți recunoaște un astfel de recrutor pentru traficul de persoane? Agenția națională împotriva traficului de persoane avertizează că ar putea fi chiar în cercul de cunoscuți, având în vedere că majoritatea victimelor de până acum au fost recrutate chiar de persoane cunoscute. Este prietenos cu tine și pare interesat de problemele tale. Interesul unui recrutor este de a câștiga încrederea victimei, pentru a facilita manipularea ulterioară a acesteia.

De regulă, are mașină și haine scumpe, pentru că vrea să dea impresia unei persoane de succes. Astfel, își poate convinge mai ușor victima să dea curs promisiunilor sale pentru o viață mai bună. Este interesat de bani și îți promite obținerea unor câștiguri mari. În fapt, speculează situația financiară a victimei și principalele nevoi ale acesteia. Dacă ai întrebări cu privire la oferta de muncă propusă, evită de obicei să răspundă.

Recrutorul va alege să prezinte numai avantajele unei oferte și va exclude informațiile ce pot da de bănuit într-un sens negativ. La fel de important de știut este și că exploatarea persoanelor nu presupune neapărat privarea de liberate și violență fizică, ci poate însemna șantaj, umilințe, violențe emoționale și sexuale.