Acțiuni ale polițiștilor brașoveni pentru tăierea și transportul materialului lemnos în mod ilegal

Persoane cercetate pentru tăierea ilegală a unor arbori din fondul forestier.

La data de 3 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Feldioara au fost sesizați de către un pădurar, din cadrul Regiei Publice Locale a Pădurilor Măieruș, despe faptul că mai multe persoane ar fi tăiat ilegal material lemnos din pădurea pe care o are în pază.

Polițiștii s-au deplasat de îndată la fața locului, respectiv în comuna Dumbrăvița, din județul Brașov, în zona cunoscută popular ca ,,Pârâul Izvorul Rece”, unde au identificat trei bărbați din localitate care ar fi tăiat aproximativ 4 m.c. de material lemnos cu ajutorul a două motofierăstraie mecanice și pe care urmau să îl sustragă.

Întrucât aceștia nu dețineau documente de legalitate pentru activitatea desfășurată, materialul din speciile stejar, fag, carpen și tei a fost confiscat şi predat în custodia organului silvic din cadrul Regiei Publice Locale a Pădurilor Măieruș.

Fața de actele constatate, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma proprietate și furtul de arbori doborâți sau rupți”, în cadrul căruia au dispus confiscarea celor două motofierăstraie mecanice, cercetările fiind continuate în coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând a se propune soluție legală la finalizarea acestora.

TRANSPORTURI DE MATERIAL LEMNOS IDENTIFICATE FĂRĂ DOCUMENTE DE PROVENIENȚĂ

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hoghiz au dispus confiscarea materialului lemnos identificat și sancționarea persoanelor, după ce au identificat lemn de foc transportat fără documente de proveniență.

La data de 2 și 3 octombrie a.c. în timpul unor controale pe linie de silvicultură, pe care polițiștii le-au desfășurat în localitatea Apața, au identificat două transporturi de material lemnos fără ca acestea să fie însoțite și de documentele specifice de legalitate, așa cum obligă legislația în vigoare.  

Ca urmare a celor stabilite, conducătorii vehiculelor au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea legislației silvice în domeniu, iar pentru materialul lemnos transportat polițiștii au dispus măsura complementară de confiscare, acesta fiind predat ocolului silvic competent în vederea valorificării ulterioare.