Agricultorii ies în stradă. 300.000 de ferme intră în faliment

Fermierii români au ajuns la disperare și vor să iasă în stradă pentru a protesta față de absența oricărei măsuri de sprijin din partea Guvernului.

300.000 de ferme vor intra în faliment anul acesta, iar firmele străine au început, deja, să le preia. Cu prețurile scăzute din cauza invaziei de cereale din Ucraina și cu specula din piața inputurilor, fermierii nu au avut nicio șansă să supraviețuiască.

Fermierii spun că 300.000 de agricultori vor intra în faliment anul acesta, pentru că nu mai au cum să supraviețuiască. ”Suntem deciși să ieșim în stradă, că nu se mai poate. Intrăm în greva foamei, ne legăm cu lanțuri până demisionează Guvernul. Nu avem nicio perspectivă. Liberalizarea prețurilor la energie și gaze pe noi ne-a pus în cap. Nu mai vorbim de prețurile foarte mici la cereale din cauza celor din Ucraina. Majoritatea cerealelor din Ucraina au ajuns în curțile fermierilor mari, care au avut spații de depozitare. Apoi le-au amestecat cu ale lor și le-au vândut în Portul Constanța, ca produse românești. Eu nu pot să vând la prețurile cerealelor din Ucraina, pentru că am avut costuri foarte mari. Nu vrem profit, vrem doar să ne scoatem cheltuielile, ca să putem să supraviețuim și poate, peste un an, peste doi, să vedem, poate vrea bunul Dumnezeu să ne dea și nouă ploaie și să ne ierte, că ne-am chinuit destul cu seceta în 4 ani de zile. Cea mai mare durere a mea este că cei care ne conduc acum nu ne reprezintă. Guvernul și președintele au spus că vor face totul pentru a ajuta agricultura ucraineană. Așa am ajuns”, a precizat președintele SFPR, Ștefan Muscă. Acesta sustine faptul că Guvernul i-a păcălit pe fermieri spunându-le că le dă credite pe 15-20 de ani, ca să iasă din necazurile de acum. Tot așa consideră și ordonanța de urgență cu credite de 5 ori banii de la APIA, pentru că băncile au refuzat să le dea.