Ai aflat despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru grupa de vârstă 18-39 de ani?

Știați că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651?

Cum combatem aceasta tendință? Prin prevenție! În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei.

O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală.

Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie”, a declarat dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

Dacă tu sau membrii familiei faceți parte din categoria de vârstă 18-39 ani, iată care sunt serviciile medicale de prevenție la care aveți dreptul, gratuit:

📌Hemoleucogramă completă

📌VSH

📌Glicemie

📌Colesterol seric total

📌LDL colesterol

În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale:

📌Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe

📌TGO

📌TGP

📌Determinarea raportului albumină/creatinină urinară

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS:

📌Senologie imagistică

📌Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani

📌VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecția cu sifilis

În cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex.

În cel mult 90 de zile de la prima consultație, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major).

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

Stiați că, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, sunt 𝟏.𝟎𝟐𝟖.𝟐𝟕𝟕 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭̦𝐢 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭 𝐳𝐚𝐡𝐚𝐫𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝟏𝟕.𝟕𝟔𝟐 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐛𝐨𝐥𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞?

În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultații, cele mai multe în:

București – 959

Timiș – 330

Iași – 239

Arad – 139

Constanța – 127

În aceeași perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:

3522 – Glicemie

2563 – Colesterol seric total

2774 – LDL colesterol ( cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia crește riscul de a dezovlta afecțiuni cardiovasculare)