Ajutoare de mii de euro de la stat pentru românii din Italia

Autoritățile din Italia oferă, în 2024, diverse forme de ajutor pentru persoanele cu venituri reduse, de la asistență până la îngrijirea copiilor la suport pentru facturi și educație. Este vorba de o serie de măsuri financiare menite a-i ajuta pe cei încadrați în categoria persoanlor vulnerabile.

Anul 2024 aduce în Italia o serie de măsuri financiare și bonusuri destinate celor cu un „Indicatore della Situazione Economica Equivalente” (Isee) scăzut. Este vorba despre diverse ajutoare financiare de mii de euro pentru persoanele cu venituri reduse, de la asistență pentru îngrijirea copiilor la suport pentru facturi și educație.

Noul „Assegno di inclusione” înlocuiește parțial „Reddito di Cittadinanza”. Este destinat familiilor considerate „non occupabili” (fără ocupație), oferind un sprijin anual de până la 6.000 euro, care poate crește în cazul persoanelor în vârstă sau cu dizabilități.

În plus, a fost introdus un suport de formare și de muncă de 350 euro lunar pentru cei cu un loc de muncă, dar cu un prag Isee de maxim 6.000 euro.

Pentru cheltuielile zilnice, a fost prelungită Carta acquisti, un card social de 80 euro la fiecare două luni, utilizabil pentru cumpărături și facturi. Acesta este destinat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani sau părinților cu copii sub trei ani.

În domeniul educației, bonusul pentru creșe și grădinițe a fost majorat. Se poate primi o sumă între 1.500 și 3.000 de euro pe an, în funcție de Isee și numărul de copii.

O nouă majorare este prevăzută pentru familiile cu un copil născut după 1 ianuarie 2024, care au deja un alt copil sub 10 ani și un Isee sub 40.000 de euro, acestea primind 3.600 de euro pe an.

Mai este și bonusul de cultură pentru tineri, destinat celor de 18 ani cu un Isee familiei sub 35.000 de euro, înlocuiește vechea 18App, oferind 500 de euro pentru cheltuieli culturale.

Există și un bonus de merit, tot de 500 de euro, dedicat absolvenților de liceu cu note maxime la examenul de maturitate, mai scrie sursa citată.