Brașovenii care nu îşi mai pot achita datoriile au de acum înainte un sprijin în Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Recent, instituția a inițiat proiectul „Insolvenţa cu un pas mai aproape de consumator”, prin care oferă suport gratuit datornicilor, prin diferite proceduri de suspendare a executărilor silite sau a dobânzilor şi penalităţilor.
„Ajungerea în insolvență înseamnă faptul că persoanele nu-și mai pot achita datoriile, adică au datorii scadente de peste 90 de zile. Există trei tipuri de procedură a insolvenței persoanelor fizice: procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care prevede ca debitorul să aibă datorii de peste 15 salarii minime pe economie; avem procedura de insolvență prin lichidare de active, care se derulează exclusiv în fața instanțelor de judecată și procedura simplificată, care prevede ca debitorul să aibă peste vârsta standard de pensionare, să-și fi pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, iar cuantumul total al datoriilor sale să fie de maxim 10 salarii minime pe economie. Aici putem spune că operează așa-zisa ștergere de datorii”, a explicat directorul Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice, Ruxandra Badea.