Ajutor umanitar în Gaza: Sunt necesare 100 de camioane pe zi (ONU)

Ajutorul umanitar pentru Gaza – odată ce poate trece graniţa dintre Egipt şi teritoriul palestinian – va trebui să fie de ordinul a 100 de camioane pe zi şi va trebui să fie securizat, a declarat miercuri pentru CNN Europe Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, relatează AFP.

Trebuie să începem cu un număr semnificativ de camioane şi trebuie să ajungem la 100 de camioane pe zi, ceea ce era anterior programul de ajutor pentru Gaza„, a explicat Martin Griffiths.

El a vorbit despre negocieri „incredibil de detaliate cu părţile” implicate pentru a stabili condiţiile de intrare şi distribuire a ajutorului.

Oficialul ONU s-a adresat la doar câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a indicat că a primit asigurări din partea guvernului israelian că va permite trecerea ajutoarelor umanitare prin punctul de trecere Rafah.

Alimentele şi apa le lipsesc celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, care sunt privaţi şi de electricitate, după asediul impus de Israel acestui teritoriu deja supus unei blocade terestre, maritime şi aeriene după ce Hamas a ajuns la putere în 2007