Alerte meteo în Europa

Mai multe țări din Europa sunt vizate de avertizări meteo de vânt puternic și vijelii, miercuri, 22 noiembrie.

Cod roșu de vânt puternic în Croația.

Cod portocaliu de vânt puternic în Italia, Spania, Croația, Grecia.

În Italia, pe Costa Amalfi, la sud de Napoli o trombă de apă a fost filmată de-a lungul țărmului.

Trombele de apă sunt coloane de aer care se formează deasupra apei, se învârt rapid şi au caracteristicile unei tornade. Aceste trombe iau naştere şi se deplasează deasupra unui râu, lac sau ocean şi se formează din cauza diferenţei de temperatură de la suprafaţa apei şi o masă de aer mai rece.

Un val de aer rece pune stăpânire din nou peste țara noastră. Meteorologii anunță frig, ploi și ninsori. 

La această oră, cerul este noros în majoritatea regiunilor și plouă slab – local în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea și izolat în sud-vestul Transilvaniei. Ninge în Carpații Meridionali. Vântul suflă slab și moderat. La ora 8 temperatura aerului avea valori cuprinse între 1 grad la Baia Mare, Satu Mare, Târgu Lăpuș și Toplița și 9 grade la Bechet și Calafat. Este ceață pe alocuri în Transilvania și nordul Moldovei. 

Astăzi, valorile de temperatură se vor situa în jurul mediilor multianuale în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi mai mult noros și va ploua în sud-vest, sud și est și local în centru și vest, iar în Banat și Oltenia cantitățile de apă vor depăși izolat 15 l/mp. La munte, precum și în zona deluroasă din Moldova, vor fi precipitații mixte. Izolat se va forma polei sau ghețuș. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 și 13 grade.