ANAF, amendă record pentru un mare lanţ de magazine din România. Retailer-ul, sancţionat cu un milion de lei

ANAF a amendat un mare lanţ de magazine din România cu suma de un milion de lei.

Sancţiunea a fost aplicată pentru că TVA-ul nu era cel stabilit de guvernul Ciolacu prin ordonanţă de urgenţă.

ANAF informează printr-un comunicat postat pe site-ul oficial că a aplicat o amendă record de un milion de lei unui „un mare retailer din domeniul comerțului” după ce inspectorii au despitat că adaosul comercial era mai mare decât cel de 20%, stabilit de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

ANAF nu a făcut public numele lanţului de magazine.

Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, având la bază și colaborarea cu Consiliul Concurenței privind evoluția prețurilor în acest domeniu.

În acest context, inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%. Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 01 august – 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei. Inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidența actului normativ menționat”, se arată în comunicatul ANAF.