Angajaţii de la Carfil Braşov, protest în faţa fabricii

Cei aproximativ 11.000 de angajați din industria de apărare au început să protesteze, încă de săptămâna trecută, față de prevederile „ordonanței austerității” care le afectează veniturile și așa foarte mici. Afectați de noile măsuri legislative sunt și salariații firmelor brașovene Carfil, Metrom și Tohan Zărnești.

„Industria de apărare este una strategică, potrivit Legii 232/2016, dar acest lucru se întâmplă doar pe hârtie. Cu două războaie în zona geopolitică și militară a României, Guvernul lovește în plin sectorul industriei de apărare, din următoarele cauze: industria de apărare este asimilată instituțiilor publice, total eronat, ele fiind societăți comerciale care trăiesc din ceea ce produc, vând și încasează, conform Legii 31. Ele servesc interesele țării, fiind pregătite în orice moment să răspundă solicitărilor sistemului național de securitate și apărare”, a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.

„Efectul anilor în care autoritățile au ignorat Legea offsetului se vede astăzi, când fabricile din industria de apărare au pierdut, în general, contactul cu noile tehnologii. Noi avem mari probleme și cu diverse componente pe care le importăm, și astea sunt tot mai multe. Vin cu mari întârzieri și noi trebuie să plătim penalități la contractele pe care le aveam. Toate aceste lucruri afectează performanțele economice ale societăților, iar acum Guvernul spune că le taie din venituri angajaților, în condițiile în care acestea sunt oricum la limita salariului minim pe economie”, potrivit lui Constantin Bucuroiu.

În industria de apărare lucrează 11.000 de oameni, iar vârsta medie este de 54 de ani. Din cauza salariilor foarte mici, sectorul nu atrage tineri.

Confruntat cu protestele din țară, care vor ajunge și în fața Palatului Victoria din București pe data de 22 noiembrie, premierul Marcel Ciolacu promite că ordonanța va fi modificată astfel încât fabricile din industria de apărare să fie exceptate de la prevederile ei.

Tags: