ANPC: Aveți grijă unde vă petreceți vacanța!

Amenzi de 7,7 milioane de lei au fost aplicate de inspectorii ANPC în primele două săptămâni ale Comandamentului de iarnă operatorilor pregătiţi de întâlnirea cu turiştii, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, în acest an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) desfăşoară acţiuni de control în zonele de vacanţă de iarnă, din România, respectiv în Bucovina, Braşov, Sibiu, Maramureş, Valea Prahovei, Băile Felix şi Băile Herculane, în cadrul structurii special create, în mod tradiţional – „Comandament de iarnă 2023”.

Începând cu 5 decembrie 2023 şi până pe 10 ianuarie 2024, ANPC va monitoriza permanent aceste zone predilecte pentru turişti în acest sezon, pentru ca vacanţa acestora să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, conform prevederilor legale în vigoare.

Activitatea Comandamentului, până pe 19 decembrie 2023, a vizat 1.273 de operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în toate zonele menţionate. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni: 1.350 amenzi contravenţionale în valoare totală de circa 7,7 milioane lei, 587 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de aproximativ 375.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, pentru 121 de operatori economici.

Astfel, pentru unii dintre operatorii economici a căror prestare a serviciilor a fost oprită temporar, a fost propusă închiderea unităţii, pe diferite intervale de timp, sau chiar închiderea definitivă a locaţiei.

Conform sursei citate, aceştia sunt: Ideal Creativ Concept SRL – restaurant, Băile Herculane (propunere de închidere definitivă), Crema Cafe & Lounge SRL – restaurant, Caransebeş (propunere de închidere temporară pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni), II Ştefan Mioara – magazin mixt, Topleţ, judeţul Caraş Severin (propunere de închidere temporară pe o perioadă de până la 6 luni), Compact Trust SRL – restaurant, Slatina Timiş, judeţul Caraş Severin (propunere de închidere temporară pe o perioadă de până la 6 luni) şi La Ceaunu Piatra Scrisă SRL – restaurant, Armeniş, judeţul Caraş Severin, (propunere de închidere temporară pe o perioadă de până la 6 luni).

„Aştept momentul, când vom avea comandamente, în care nu vom fi nevoiţi, să aplicăm sancţiuni! Până atunci, între interesele economice meschine ale celor care se vor consiliaţi să îşi facă curat sau să nu aibă produse ‘expirate’ şi interesele consumatorilor, le alegem permanent pe cele din urmă! Turismul românesc are nevoie de o schimbare de mentalitate, aşa cum deja unii operatori economici dovedesc că se poate!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Principalele abateri constatate sunt: utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare, schimbarea stării termice a produselor alimentare, utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită, lipsa verificării metrologice a mijlocului de măsurare, condiţii igienico-sanitare precare, în blocul alimentar: paviment deteriorat, instalaţie electrică improvizată, depuneri de praf şi resturi alimentare în colţurile încăperilor, prize şi întrerupătoare neigienizate, chedere ale agregatelor frigorifice rupte şi neigienizate, mobilier uzat, prezenţa insectelor, ustensile neprofesionale (veselă din lemn), tavan şi pereţi neigienizaţi

Printre nereguli se mai se află: depozitarea în frigider a unor paste fierte şi porţionate, contrar prevederilor legale, lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire, lipsa alergenilor individualizaţi în lista meniu, lipsa ingredientelor, aditivilor şi a menţiunii „Provine din produs congelat”, în lista meniu, depozitarea produselor direct pe paviment, lipsa preţului pe unitate de măsură, lipsa mijloacelor de protecţie împotriva insectelor, neafişarea serviciilor suplimentare în unităţile de cazare, inclusiv a tarifelor a orei de sfârşit a zilei de cazare, precum şi a altor informaţii relevante, lipsa regulamentelor de utilizare saună, a piscinei, a registrului de evidenţă a calităţii apei, etc.

În urma verificărilor desfăşurate de echipele de control formate din comisari ANPC din toată ţara au fost constatate însă şi numeroase exemple de bune practici în servicii oferite turiştilor, în vacanţa de iarnă.

În acest sens, ANPC oferă câteva exemple de locaţii unde oferta către consumatori respectă întru totul prevederile legale, ceea ce demonstrează că „omul sfinţeşte locul”: Hotel Angel Sofia, Fălticeni, judeţul Suceava, Pensiunea La Conac în Bucovina, Gura Humorului, judeţul Suceava, Hotel Minerva, Băile Herculane, Pensiunea Sarah Celline Leon, Gărâna, judeţul Caraş Severin, Crescătoriile de păstrăv, Băile Herculane.