Atenție! Deepfake pe rețelele sociale

Falsele oportunități de investiții, propagate de infractori cibernetici pe rețelele sociale se folosesc inclusiv de noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit specialiștilor, atacatorii fac uz de deep fake (tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video), pentru a induce în eroare potențialele victime și pentru a oferi un grad ridicat de încredere informației prezentate.

Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecționarea potențialei victime către un site de phishing, în aceste cazuri atacatorii invită audiența să își manifeste interesul pentru a intra în „program” prin transmiterea unui mesaj privat. Odată contactați în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială și site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile.

Specialiștii recomandă să fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală.

Verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de oferte.

Analizați conținutul video pentru orice resurse care nu corespund calității obișnuite a imaginilor sau videoclipurilor: calitatea imaginii este una precară sau la cele în care observați, spre exemplu, că mișcarea gurii personajelor nu este una naturală și nu există o sincronizare perfectă a sunetului cu mișcarea buzelor.

Dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este șocant sau important, mass-media va raporta despre acest lucru. Verificați existența informației public. Dacă nicio sursă de încredere nu vorbește despre asta, ar putea însemna că videoclipul este un deepfake.

Nu în ultimul rând, evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de econimisire și nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.

În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).