Austria anunță oficial că vrea să permită intrarea României în Schengen cu aeroporturile. Care sunt cele trei condiții ale Vienei

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat luni în premieră că Viena e dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul României și Bulgariei, astfel încât cele două țări să intre mai întâi cu aeroporturile.

El a făcut declarațiile la televiziunea publică “Ö1” și a confirmat astfel informațiile apărute pe surse în week-end în presa austriacă.

UPDATE 14.43 Reacția oficială a Comisiei Europene

”Au luat notă de anunțul lui Karner și sunt mulțumiți că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună”, a comentat luni, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Protecția frontierelor externe ale UE este „esențială” pentru Comisie. Cu toate acestea, aceasta își menține în mod fundamental evaluarea potrivit căreia România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Schengen, transmite Agenția APA.

În schimbul unei relaxări a „Air Schengen” , adică a intrării libere prin intermediul transportului aerian, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

Acum, ministrul de Interne a pasat mingea la Comisia Europeană pentru a lua măsurile cerute de Austria: „Acum este rândul Comisiei”.

El și-a înaintat deja cererile Comisiei Europene; mai exact, vrea „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Numai atunci ar fi de acord cu ridicarea limitelor privind traficul aerian.

„Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a spus Karner.

Odată cu relaxarea avută în vedere acum, frontierele terestre și-ar păstra statutul actual; Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen.

În interviul pentru „Ö1”, ministrul de interne a explicat, de asemenea, că solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”. Karner a justificat cererea de control permanent la frontierele terestre prin „problema traficanților de migranți”. Din cele puțin peste 50.000 de cereri de azil în Austria, doar puțin sub 150 de migranți au trecut prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Karner se va deplasa luni în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniștrii de interne din cadrul așa-numitului „Forum Salzburg” .

La 8 decembrie anul trecut, Austria a blocat extinderea Schengen pentru România și Bulgaria, justificând acest lucru prin numărul mare de solicitanți de azil, argument respins de cele două țări. Și Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Pe lângă Austria, Bulgaria și România, printre membrii Forumului de la Salzburg se numără și Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia. Statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova sunt, de asemenea, reprezentate.