Avertisment de la Consiliul Fiscal! Românii trebuie să se pregătească pentru noi taxe în 2025

Un avertisment sumbru vine direct de la vârful Consiliului Fiscal!

Românii trebuie să se pregătească pentru noi taxe în 2025, dacă vor să aibă pensii majorate. Specialiștii spun că este nevoie de măsuri noi care să ne ajute să acoperim deficitul uriaș și datoria publică din cauza căreia riscăm să înghețăm salariile. Chiar în prima zi după sărbători, România a semnat un împrumut de 100 de milioane de euro ca să acopere gaura de la buget. 

Anul 2025 poate fi un punct de inflexiune în consolidarea bugetară prin noi măsuri fiscal/bugetare, care să ajute România să iasă din procedura de deficit excesiv, a declarat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

Noua lege a pensiilor îşi propune să corecteze inechităţi flagrante în sistemul public de pensii şi să ajute sustenabilitatea acestuia pe termen lung. Legea a beneficiat de o analiză de fundamentare realizată de Banca Mondială şi este înscrisă că jalon în PNRR. Există însă problema impactului bugetar pe termen imediat şi mediu. Adoptarea legii pensiilor survine în contextul unei execuţii bugetare foarte complicate în 2023, care este probabil a se încheia cu un deficit ESA (ce include amânări de plăţi în jur de 6% din PIB.

Anii următori vor fi marcaţi de necesitatea realizării corecţiei bugetare către un deficit de 3% din PIB, pentru a respecta cerinţele ieşirii din procedura de deficit excesiv, în care se află România. Şi ce contează mai mult, pentru a ţine sub control datoria publică şi avea o finanţare neproblematică pe pieţe”, a spus Daniel Dăianu pentru Agerpres.