Alegerile prezidențiale din România au intrat în linie dreaptă, după validarea finală a candidaturilor de către Curtea Constituțională. 11 personalități din politica românească își dispută cea mai importantă funcție în stat, cu scrutinul programat pentru luna mai.
Crin Antonescu
Crin Antonescu, fost lider liberal și candidatul oficial al coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR și al grupului minorităților, pornește cu statutul de favorit. Recent demisionat din PNL, Antonescu vizează revenirea spectaculoasă în politică.

Nicușor Dan
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, surprinde prin decizia de a intra în cursă, la începutul celui de-al doilea mandat de edil. Candidatura sa a generat controverse legate de relațiile apropiate ale fostului său strateg de campanie cu Rusia și Belarus.

Elena Lasconi
USR merge din nou cu Elena Lasconi, cea care în scrutinul precedent din noiembrie 2024 a obținut un impresionant loc doi, cu peste 1,7 milioane de voturi, în ciuda disputelor interne din partid.

George Simion și Victor Ponta, opțiunile suveraniste
George Simion intră în competiție din partea AUR, după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, într-o strategie clară a mișcării suveraniste de a-și consolida poziția. Victor Ponta se lansează ca independent, după excluderea recentă din PSD pentru insistența de a candida, având însă sprijin neoficial din interiorul fostului partid.
Daniel Funeriu
Tot ca independent candidează Daniel Funeriu, fost ministru al educației, care mizează pe teme legate de apărare și pe reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Alți competitori: Terheș, Șandru, Predoiu, Popescu și Banu-Muscel
Cristian Terheș, reprezentând Partidul Național Conservator Român, revine după ce a contestat vehement rezultatele scrutinului anterior.
Cursa este completată de Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal), fost director al SIE, Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), al cărui dosar a fost contestat, și de John-Ion Banu-Muscel, candidat independent din diaspora, suspectat de fals în listele de semnături.
Calendarul electoral
Campania electorală începe pe 4 aprilie, iar primul tur de scrutin va avea loc pe 4 mai 2025, urmând ca eventualul tur doi să fie organizat pe 18 mai. În diaspora, votul începe cu două zile mai devreme pentru fiecare tur.
22 martie 2025: Rămânerea definitivă a candidaturilor
24 martie 2025: Stabilirea ordinii candidaților pe buletinul de vot
4 aprilie 2025: Începutul campaniei electorale
2 mai 2025: Începerea votării în diaspora pentru primul tur
3 mai 2025, ora 07:00: Sfârșitul campaniei electorale pentru primul tur
4 mai 2025: Primul tur al alegerilor prezidențiale
16 mai 2025: Începerea votării în diaspora pentru turul al doilea
17 mai 2025, ora 07:00: Sfârșitul campaniei electorale pentru turul doi
18 mai 2025: Turul al doilea al alegerilor prezidențiale