Biden îl va primi la Casa Albă, marţi, pe Volodimir Zelenski

Preşedintele SUA, Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care discuţiile privind un acord de ajutor pentru Ucraina sunt în continuare blocate în Congres, relatează cnn.com.

Vizita, anunţată duminică de Casa Albă, este a doua a lui Zelenski la Washington de după începerea războiului din Ucraina. Precedenta sa vizită a avut loc în septembrie.

Vizita lui Zelenski are loc într-un moment critic al negocierilor din Congres pentru ajutorul de urgenţă acordat Ucrainei. Congresul nu pare să fie mai aproape de un acord care să lege modificările politicii de imigrare şi de frontieră de pachetul de ajutor de urgenţă care va oferi fonduri pentru Ucraina şi Israel înainte ca parlamentarii să părăsească oraşul pentru a petrece sărbătorile.
Întâlnirea este menită să „sublinieze angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean care se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a precizat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

„În timp ce Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”, a mai spus ea.

În cazul în care Congresul părăseşte oraşul pentru sărbători fără a ajunge la un acord, Casa Albă va trebui să facă alegeri dificile în ceea ce priveşte aprovizionarea aliaţilor, cum ar fi Ucraina, în detrimentul potenţialului grad de pregătire militară a SUA. Oficiali de top ai administraţiei Biden au tras un semnal de alarmă de săptămâni întregi cu privire la faptul că finanţarea pentru Ucraina se va epuiza şi la potenţialele consecinţe.

Pachetul de ajutor de 106 miliarde de dolari propus de administraţie include aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, restul fiind destinat războiului Israel-Hamas, securităţii în Taiwan şi finanţării operaţiunilor la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Dar republicanii de vârf, care se feresc să adauge mai mult la cele 111 miliarde de dolari pe care SUA le-au trimis deja Ucrainei, au cerut ca orice finanţare suplimentară să fie legată de schimbări majore ale politicii privind imigraţia.

Istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertăţii”, a declarat Biden la începutul acestei luni. „Nu-l putem lăsa pe Putin să câştige„.

Preşedintele american a declarat că este dispus la „compromisuri semnificative la graniţă”, recunoscând că sistemul de imigraţie al ţării este ” defect”, dar a adăugat că nevoile Ucrainei sunt prea importante pentru a mai aştepta.