Brașov, pe locul al II-lea ca și număr de cazuri de rujeolă

Județul Brașov se situează pe locul a II-lea la nivel național în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate, cu circa 500 de cazuri. Dintre acestea, 223 s-au înregistrat în comuna Măieruș (îndeosebi în perioada septembrie-octombrie), unde există o mare opoziție la vaccinare în rândul comunității de romi, din motive religioase, potrivit datelor DSP Brașov.

În județul Brașov s-a înregistrat și un deces, al unui sugar de 7 luni, nevaccinat conform vârstei și neînscris la medic de familie. Mama acestuia este minoră și mai are un copil în vârstă de 3 ani, nevaccinat. Sugarul locuia cu mama la domiciliul concubinului acesteia: 5 adulți și 7 copii într-o cameră de 16 mp.

96,81% dintre cazurile de rujeolă înregistrate în județul Brașov sunt ale persoanelor nevaccinate și doar 0,35% ale persoanelor cărora li s-au administrat două doze de vaccin, după cum au mai precizat reprezentanții DPS

În ultimii ani, pe fondul propagandei antivacciniste, numărul de vaccinări ROR (care protejeaza impotriva a 3 boli – rujeola, oreionul si rubeola) a scăzut continuu, de la 12.136 în anul 2019 la 7.367 în anul 2023 (dintre care doar 905 în trimestrul al IV-lea).

Din păcate, îndeosebi în comunitățile cele mai expuse riscului de contagiune ne lovim de împotrivirea sau reticența la vaccinare, în pofida campaniilor de informare care s-au desfășurat și a întâlnirilor cu autoritățile locale. Împreună cu Filiala Brașov a Crucii Roșii, am făcut un efort logistic semnificativ și am organizat o campanie de vaccinare, însă rezultatele au fost foarte departe de așteptări: în trei localități părinții au acceptat să fie vaccinați șase copii, iar în alte două localități au fost zero vaccinări. Nu dezarmăm, însă. Împreună cu specialiștii vom elabora o foaie de parcurs pe termen scurt și mediu, pentru a încerca să creștem rata de vaccinare ROR, atât prin intensificarea campaniei de informare, cât și prin identificarea și folosirea unor mijloace mai eficiente de comunicare și accentuarea colaborării cu liderii de opinie din aceste comunități, cu medicii de familie și cu personalul instituțiilor publice locale, a explicat prefectul Mihai Cătălin Văsii.