Burduja: Stocul de gaze este plin, cu o capacitate de aproape 103%

Stocul de gaze este plin, cu o capacitate de aproape 103% – declară ministrul energiei, Sebastian Burduja. Luăm în calcul și recentele date Eurostat care spun că România este campioană la creșterea prețului la gaze și electricitate în UE.

Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă, spune că sezonul rece 20023, 2024 ne găsești într-o perioadă mai bună decât în alți ani. „În primul rând, datorită faptului că avem depozitele de gaze line.”

Dumitru Chisăliță: „În altă ordine de idee, avem o reducere puternică a consumului de gaze față de perioada de acum 2 ani de zile, din 2021. Nu în ultimul rând, suntem aproape de 1 decembrie cu o perioadă lungă cu temperaturi ridicate, ceea ce a făcut să nu fim în puși în situația de a consuma gaze naturale. Toate aceste elemente favorabilă pe care le avem în momentul de față, la care se adaugă și o prognoză pentru o iarnă normală din partea ANM-ului, mă face să spun că în mod normal n-ar trebui să existe situații care să ne îngrijoreze. La această situație se adaugă și o situație favorabilă sau mai favorabilă decât anul 2022, și anume prognozez că ar trebui ca prețurile pe care le vor plăti sau facturile pe care le vor plăti efectiv românii la gaze naturale să fie inferioare față de anul 2022, ținând seama de evoluția care a fost evoluția prețului pe piața națională și internațională.