Când scăpăm de cozi interminabile şi timp pierdut la ghişee?

Intrăm în rândul ţărilor civilizate şi scăpăm de cozi interminabile şi timp pierdut la ghişee atunci când avem nevoie de diverse acte personale. De exemplu certificatul de naştere va fi la un click distanţă şi nu va mai trebui să mergem uneori şi sute de kilometeri ca să obţinem unul. Şi certifcatele de casatorie, divorţ sau deces se vor elibera online. Totul însă de anul viitor.

Formularele vor putea fi completate și încărcate pe noua platforma, iar taxele plătite online. Aproape 70 de milioane de acte de stare civilă au fost deja digitizate.

Cel mai ambiţios proiect al statului este cloud-ul guvernamental, o platformă prin care bazele de date ale 80 de instituţii ale statului vor fi interconectate şi care ne va scăpa de birocraţie. Omul va putea sa-si faca platile de taxe catre stat, sa vada exact cu cat a contribuit, cand ii expira documentele de identitate, sa aleaga direct de pe telefon reinnoirea doc si sa-si faca doar o programare penru acea poza„, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării.

Ne propunem ca 80% din populaţie să deţină cel puţin competenţe digitale de bază până în 2030. Comparativ cu ce avem azi, doar 54% au abilităţi digitale de bază„, a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare şi Cultură.

Studiile ne arată că două treimi dintre români folosesc internetul doar pentru divertisment și rețele sociale. Romania e tara extremelor, avem foarte multe talente, infrastructura foarte buna, insa ramanem in urma. Romania trebuie sa recupereze acest decalaj rapid, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar. Guvernanţii vor ca 60% din serviciile publice din România să fie la un click distanţă în 3 ani.