Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă?

Potrivit Codului Rutier, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă, și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și a autovehiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv șofer, fără ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate montate este interzisă.
În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, se consideră contravenție și se sancționează cu o amendă de clasa a III-a.

Conducătorii auto care circulă fără cauciucuri de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă între 6 și 8 puncte de penalizare. Astfel, amenda este cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. Șoferii se pot alege, de asemenea, cu suspendarea certificatului de înmatriculare al autoturismului.
Este obligatoriu ca anvelopele să fie marcate cu M+S (Mud+Snow) și să aibă simbolul fulgului de zăpadă. Aceste simboluri semnifică faptul că sunt destinate condusului pe suprafețe alunecoase.

Dat fiind faptul că se anunță temperaturi în scădere, este de așteptat ca șoferii să ia cu asalt vulcanizările, în perioada următoare. Prin urmare, este recomandat să vă faceți programare în loc să mergeți direct, pentru a nu avea surprize neplăcute.

.