Cât costă lunar să scapi definitiv de reclamele de pe Facebook şi Instagram. Modul în care îţi poţi proteja datele personale

După modelul lui Elon Musk, Mark Zuckerberg vrea să introducă abonamente pentru reţelele lui de socializare.

Zeci de lei pentru Facebook şi Instagram fără reclame. Compania Meta spune că vrea să protejeze astfel datele personale ale utilizatorilor fără să iasă prea mult în pierdere.  

Utilizatorii care nu vor să le fie folosite datele pentru reclame personalizate ar putea fi nevoiţi să plătească pentru a-şi păstra contul de Instagram sau Facebook pe desktop 50 de lei pe lună. Pentru mobil, preţul creşte – peste 60 de lei lunar. Fiecare cont suplimentar ar urma să fie taxat cu 30 de lei în plus.

Cum îţi colectează reclamele datele personale

Meta şi Google şi-au construit imperiul pe acest model: direcţionează publicitate personalizată şi bine pusă la punct spre miliarde de utilizatori cu ajutorul datelor personale pe care le colectează.

Cât costă un abonament lunar

Ca să ne uităm pe Facebook şi Instagram pe telefonul mobil, fără să fim asaltaţi de reclame, ar trebui să plătim 120 de lei pe lună. Dacă adăugăm şi abonamenele pentru platforme de muzică sau filme şi seriale am plăti peste 200 de lei lunar. 

Uniunea Europeană luptă de mai mulţi ani împotriva urmăririi utilizatorilor de internet fără consimţământul lor.

La sfârșitul lunii mai, compania Meta a fost amendată cu un miliard 200 de milioane de euro pentru că i-ar fi obligat pe utilizatori să accepte reclame personalizate.