Cazurile de violență domestică au crescut în România

În primele opt luni ale acestui an, numărul cazurilor de violență domestică înregistrate în România a sărit de 38.000. Multe victime se tem să le spună autorităților ce s-a întâmplat. Dar de la 1 octombrie a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul. Legile ar putea deveni mai stricte în țara noastră.

Documentul trebuie aplicat în toate țările UE după ce Curtea Europeană de Justiție a fost de acord cu cererea Comisiei Europene ca UE să adere în bloc. Au fost și state care nu vor să accepte, printre care Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia, Lituania și Polonia.

ntrarea în vigoare a acestei directive privitoare la violența domestică, în forma propusă în prezent, ar trebui să conducă la modificarea definiției violului din Codul Penal“, mai spune avocatul.

Violul, o reală problemă în UE

Unele state deja au venit cu propuneri de modificări ale definiției violului. Printre ele se numără Spania, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Germania. În Spania, agresiunea sexuală este definită ca fiind orice act care atentează la libertatea sexuală a unei persoane, fără consimțământul său. Aici, cei care hărțuiesc femeile riscă să fie închiși ani întregi.

„Legea definește ca fiind agresiune sexuală, printre altele, actele care se manifestă asupra unei persoane lipsite de discernământ. Legea pedepsește orice acte cu caracter sexual cu un minor sub 16 ani pe care minorul le realizează cu o terță persoană sau asupra propriei persoane, la îndemnul autorului; arătarea minorului sub 16 ani de acte cu caracter sexual (minor-martor); contactarea minorului sub 16 ani prin internet, telefon, orice alt mod de comunicare în scopul întâlnirii pentru săvârșirea unor infracțiuni sexuale; contactarea minorului sub 16 ani pentru a-i trimite materiale pornografice“, se arată într-o analiză comparativă asupra vârstei de consimțământ, realizată de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Grado.