Cea mai nouă înșelătorie din online are loc pe YouTube. Cum folosesc escrocii metoda phising pentru a sărăcii oamenii

A apărut o nouă metodă de înșelătorie în mediul online și, din păcate, mulți au căzut deja în plasă. Această nouî escrocherie a fost mutată pe YouTube, iar utilizatorii sunt îndemnați să acceseze site-uri periculoase și să își introducă datele personale.

Noua metodă de a escroca oamenii are loc pe YouTube, unde utilizatorii sunt îndemnați prin link-uri dubioase să acceseze site-uri false unde trebuie să își introducă datele persoanel. Ulterior, escrocii îi fraudează, iar experții au dificultăți în a-i depista la timp.

Noua metodă de escrocherie de pe YouTube

O nouă metodă de înșelătorie a apărut, de această dată pe platforma YouTube. De această dată, oamenii sunt păcăliți cu link-uri și îndemnați să acceseze un site de phishing, unde li se cere să introducă date personale sau date financiare. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat vineri, 3 noiembrie, că a observat, în ultimele zile, apariția unor conturi şi videoclipuri sponsorizate ce promovează tentative de fraudă pe Youtube. Tot mai mulți români au devenit deja victimele acestei metode de înșelătorie.

Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informații şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului”, au transmis specialiștii DNSC.

Iar pentru a-i ajuta pe români să se ferească de această înșelătorie, specialiștii DNSC au prezentat un astfel de cont, creat la finalul lunii septembrie, care se foloseşte de imaginea companiei Transgaz şi promovează o reclamă falsă, „care oferă oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții care ar fi susținute de compania în cauză şi de Guvernul României”.

Clipul împrumută şi logo-ul B1 TV pentru un grad sporit de încredere oferit audienței. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluție de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, a mai transmis DNSC.

Infractorii din mediul online speculează dorința unora de a se îmbogăți rapid și nu ezită se promoveze tot felul de afaceri „sigure” precum cea amintită mai sus.

Sunt mulți care cad în astfel de capcane, așa că Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmite o serie de recomandări în acest sens.

  • analizaţi cu atenție informațiile culese din mediul online;
  • evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire;
  • raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială;
  • nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană;
  • verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca
  • scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere;
  • în cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking sesizaţi imediat banca;
  • dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţia Română, fizic sau online.