CFR Călători, pe butuci. Compania recunoaște oficial că nu va putea să-și acopere cheltuielile de exploatare în acest an

CFR Călători a primit, în acest an, cu 47% mai puţine fonduri faţă de necesarul prevăzut în buget, ceea ce duce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curentă de exploatare, informează compania într-un comunicat de presă.

Astfel, pentru anul 2024, cuantumul compensaţiei alocate, în sumă de 1,11 miliarde de lei se află sub necesarul fundamentat, de 2,38 miliarde de lei.

Asta duce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curentă de exploatare. Astfel, s-a creat un dezechilibru în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al CFR Călători. CFR Călători operează trenuri de călători în conformitate cu obligaţiile din contractul de servicii publice încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară şi companie, prin care ARF se obligă să achite compensaţia în conformitate cu termenii şi condiţiile CSP 2022 – 2032„, notează sursa citată.

Conform operatorului naţional de transport feroviar de călători, pierderea brută prognozată pentru anul în curs, în sumă de 1,026 miliarde de lei, are drept cauză nealocarea compensaţiei bugetare la nivelul necesarului, astfel încât să acopere diferenţa dintre costurile de operare şi veniturile proprii ale companiei, pentru a fi respectate prevederile Regulamentului CE nr. 1370/2007.

De asemenea, în 2024 s-a alocat o compensaţie mai mică cu 468 milioane de lei în comparaţie cu anul 2023, iar majorarea cheltuielilor totale a fost de 21% faţă de preliminatul anului anterior, determinată de creşterea cu 36%, respectiv cu suma de 475 milioane de lei, a cheltuielilor de natură salarială aferente reîntregirii acestor cheltuieli pentru întreg anul 2024, ca urmare a aplicării HG nr. 900/2023 a Statutului Personalului feroviar începând cu luna iulie 2023, respectiv a aplicării în luna decembrie a Contractului Colectiv de Muncă pe anii 2023-2024.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!