CFR introduce o serie de întârzieri în „mers”, ținând cont că nu a reușit să finalizeze reparațiile la infrastructură

Pe 10 decembrie intră în vigoare Mersul Trenurilor 2023-2024. Club Feroviar a intrat în posesia drafturilor de livrete pentru anul viitor, iar concluzia este una dureroasă: călătoriile cu trenul vor dura mai mult pe majoritatea rutelor, chiar și pe cele modernizate, și vor fi mai scumpe.

Faptul că nici până la această dată nu a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe acest an al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA își spune cuvântul în ceea ce privește starea infrastructurii feroviare. Astfel, nu s-au putut face lucrări de întreținere și reparații pe rețeaua feroviară și, în consecință, trebuie introduse restricții de viteză, chiar și pe magistralele modernizate, cum ar fi București-Constanța.

Aceasta este cauza principală pentru care călătoriile cu trenul vor dura mai mult începând din luna decembrie. Însă tot de atunci și biletele de tren vor fi mai scumpe, pentru că, așa cum a anunțat anterior Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), tarifele se vor ajusta anual în funcție de rata inflației. Cum ultima majorare s-a făcut la 1 iulie 2022 (cu 20%), iar de atunci inflația s-a tot acumulat, să ne așteptăm la o scumpire deloc de neglijat a biletelor de tren.

De exemplu, trenul IC 536 Tomis Express parcuge acum distanța dintre Constanța și Brașov în patru ore și 30 de minute, iar după 10 decembrie durata călătoriei va crește la patru ore și 36 de minute. În sens opus, la trenul IC 538, diferența de timp în defavoarea călătorului va fi și mai mare – patru ore și 43 de minute după 10 decembrie față de patru ore și 30 de minute în prezent, potrivit datelor consultate de Club Feroviar.