Cine poate cumpăra vaccinul HPV redus cu 50%?

Deși în unele țări, vaccinul HPV este compensat de ani buni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că autoritățile sunt interesate de sănătatea femeilor, așa că serul va putea fi cumpărat… la jumătate de preț. Acest lucru este valabil chiar de astăzi.

„Femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV! Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%”, a scris Alexandru Rafila, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul mai spune că încurajează vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. „Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate”, a adăugat el. „Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani!”, a conchis Rafila.

În luna martie, ministrul ​anunța că vaccinul împotriva HPV ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, în condițiile în care țara noastră are, în prezent, doar un program gratuit de vaccinare pentru fete și adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani, potrivit hotnews.ro.

În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

În acest moment, tinerele și femeile cu vârsta de peste 18 ani din România și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru imunizare sunt necesare 3 doze.