Colegiul Medicilor caută soluții pentru eliminarea mitei în spitale

Ministrul Sănătății propune cursuri anti-mită și o nouă modalitate de control.

Aproximativ 2% dintre pacienții internați în spitale se confruntă cu medici care cer mită, arată datele culese prin chestionar de Ministerul Sănătății. Dar chiar și atât e prea mult, spune Alexandru Rafila. Printre soluțiile pe care le are în vedere ministerul sunt cursurile de etică profesională, dar și prezența în fiecare spital a unei persoane care să facă verificări.

Un instrument care poate să fie acest auditor clinic, care poate să vegheze în spital la desfășurarea corespunzătoare a serviciilor medicale. Automat un pacient care dă bani este mai bine îngrijit decât unul care nu dă bani., a declarat ALEXANDRU RAFILA – ministrul Sănătăţii

Cadrele medicale care cer sau acceptă plăti pentru îngrijiri contribuie la scăderea încrederii în breaslă și în actul medical, spun reprezentanții medicilor.

 Oamenii trăiesc din 2.500 – 3.000 de lei cu toate dublările de prețuri și trebuie să facă un efort să dea unui medic care are salariul de câteva mii de euro. Mi se pare oribil.,a declarat ROZALINA LĂPĂDATU – preşedinte, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Autoimune

Cel mai recent scandal privind una trecută, nouă cadre medicale de la Institutul Marius Nasta au fost acuzate că au primit, în mod repetat, diverse sume de bani de la pacienți.