Condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb. Pericolele fraudei alimentare care acaparează piața, prezentate într-un raport oficial
- Cristina Cristea
- 15/03/2024
- Eveniment, News Alert
- alimente, condimente, insecte, massmediatv, mucegai, oficial, plumb, raport
- 0 Comments
Un raport oficial dezvăluie pericolele și riscurile cu care ne putem confrunta în legătură cu produsele pe care le consumăm zilnic.
Condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai și plumb sunt doar câteva dintre elementele alarmante dezvăluite în acest raport, care aduce în prim plan aspecte îngrijorătoare cu privire la fraudarea pieței alimentare. De la aditivi periculoși până la substanțe nocive pentru sănătate, aceste descoperiri subliniază importanța unei monitorizări riguroase a lanțului alimentar și a introducerii unor măsuri eficiente pentru protejarea consumatorilor.
Fie că sunt sub formă de plante proaspete sau sub formă de mirodenii uscate, utilizăm cu toții ierburi aromate și condimente pentru a adăuga savoare în preparatele noastre culinare. Această practică veche de sute de ani a devenit însă subiect de îngrijorare în ultimii ani, pe măsură ce experții avertizează asupra existenței unei adevărate „fraude alimentare” în industria condimentelor, conform Daily Mail.
Potrivit unui raport recent emis de către Agenția pentru standarde alimentare (FSA), plicurile sau recipientele de condimente disponibile pe piață nu conțin doar amestecuri de arome, ci și fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și chiar urme de mucegai.
Investigația, desfășurată în cadrul Proiectului de supraveghere prin prelevare de probe, a analizat 1.215 mostre de alimente comercializate în lanțurile de supermarketuri din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și în magazinele independente mai mici.
Iată condimentele cu cele mai multe impurităţi, conform analizei:
Oregano s-a dovedit a fi cel mai mare „contravenient”, 13% dintre mostre conținând „frunze verzi străine”, despre care se crede că sunt frunze de măslin măcinate, care au o aromă la fel de amară.
În total, 27% din oregano uscat testat s-a dovedit a fi sub așteptări. Unele borcane conțineau fragmente de insecte, bucăți mici de fibre sintetice și, într-un eşantion, a fost descoperită chiar şi „o cantitate excesivă” de plumb, un metal otrăvitor.
Probleme au fost depistate și în cazul nucșoarei măcinate, 21 la sută dintre eșantioane fiind considerate „neautentice” sau conținând elemente care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Au fost identificare micotoxine peste nivelurile maxime permise. Acestea sunt toxine pe bază de mucegai, care intră în lanțul alimentar prin intermediul culturilor infectate.
De asemenea, un alt condiment în conţinutul căruia s-au descoperit substanţe toxice a fost tumenicul. În cazul acestuia, 3% dintre probele testate ascundeau aceleași toxine periculoase.
Frauda de pe piața alimentară, sub lupa autorităților UE
Aceasta nu este prima dată când așa-numitele „ierburi false” au fost găsite în rafturile de condimente.
În 2021, un studiu amplu al UE, în care au fost analizate 1.900 de mostre din 23 de țări, a constatat că 17% dintre condimentele prezente pe piaţă prezentau „semne de falsificare”.
Și în acest studiu, oregano a fost de departe cel mai contaminat condiment. În 48% din probele analizate au fost descoperite impurităţi, dar au existat, de asemenea, valori ridicate de „corpuri străine” şi pentru piper, chimen, turmeric și șofran.
Printre aditivii necomestibili care au fost folosiți pentru a umple borcanele de produse uscate, experţii au amintit creta, coloranții și cojile de boabe de cafea.
Experții care au întocmit studiul respectiv au concluzionat spun că nu este vorba doar despre câţiva producători „mai dubioşi”, ci despre o situaţie generalizată, extrem de gravă, care trebuie tratată ca atare.
Specialiştii au avertizat cu privire la o adevărată „frauda alimentară” generalizată, industria mondială a ierburilor și condimentelor fiind deosebit de vulnerabilă la exploatarea criminală.
Spre exemplu, o investigație a Europol a descoperit o bandă de crimă organizată care producea în Spania șofran fals și care exporta în întreaga lume cantități în valoare de 8,5 milioane de lire sterline.
Condimentul supranumit „aurul roșu”, obținut din stigmatele florilor acestei plante, este unul dintre cele mai scumpe de pe piaţa actuală, urmat de vanilie și cardamom.
Un alt studiu, realizat săptămâna aceasta de BBC, a descoperit că șapte din 61 de ierburi și condimente, ceea ce înseamnă în procente 11%, cumpărate de la retaileri populari, inclusiv Tesco, Sainsbury’s, Asda și Amazon, conțineau ingrediente care nu erau menționate pe etichete.
sursa: realitatea.net
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!