Consiliul Județean Brașov investeşte peste două milioane de euro în digitalizarea serviciilor spitaliceşti

Constantin Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a semnat marţi, 24 septembrie, contractele de finanţare a proiectelor destinate implementării tehnologiilor digitale în activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase.

Sub titulaturile „Platforme digitale interconectate şi echipamente IT pentru implementarea e-Health în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov” şi „Platforme digitale interconectate şi echipamente IT pentru implementarea e-Health în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase”, cele două proiecte includ investiţii în tehnologie IT de ultimă generaţie, în valoare de 5.742.988,71 lei, respective 5.791.771,34 lei.

Finanţarea este asigurată integral din fonduri PNRR, pe componenta C7 – Transformare digitală. Potrivit contractelor de finanţare, data-limită pentru implementarea proiectelor este 30.09.2025, cu posibilitatea de prelungire, în caz de necesitate.

Materializarea acestor proiecte înseamnă asigurarea infrastructurii tehnice la nivelul celor două spitale prin achiziționarea de echipamente (rețelistică, servere, terminale), dezvoltarea de software integrat și instruirea personalului. Echipamentele vor permite o comunicare rapidă și sigură atât în interiorul spitalelor, cât și cu alte entități (pacienți, aparţinători, companii, alte unități medicale, instituții publice), asigurându-se interconectarea și interoperabilitatea datelor. 

Platformele e-Health vor cuprinde, în principal, următoarele module: 

 Aplicația de administrare a sistemului, responsabilă de virtualizarea unității sanitare, de configurarea structurilor, stabilirea rolurilor și sub-rolurilor la nivelul sistemului, precum şi de parametrizarea formularelor, arhivelor și registrelor din cadrul instituției;

 Aplicația pacienților, destinată accesului cetățenilor și al altor persoane îndreptățite (reprezentant legal, medic de familie etc.) la dosarul personal. Pacienții vor putea vizualiza informațiile prezente în dosar, precum și toate documentele justificative arhivate în sistem;

 Aplicația de management al pacienților și al evenimentelor medicale (exclusiv clinic), destinată realizării unei evidențe riguroase a tuturor evenimentelor medicale gestionate în cadrul unității medicale. Evenimentele medicale vor putea fi alocate pe pacienți, respectiv distribuite pe medici și pe alte categorii de personal de specialitate, asigurând un mediu colaborativ de lucru foarte eficient;

 Aplicația de programări, care va permite programarea pacienților în vederea accesului la serviciile medicale furnizate de unitatea sanitară;

 Aplicația de tip „dashboard”, destinată managementului unității sanitare, care va asigura suportul necesar în procesul de luare a deciziilor de ordin organizatoric şi financiar, punând la dispoziţie, instant, datele actualizate pentru echipa de conducere. Ca instrument de lucru, aplicația va evidenția în timp real numărul pacienților din spital, distribuirea lor pe secții, costurile generate pentru spital pe fiecare pacient şi secție, dinamica internărilor și externărilor etc.

 Aplicația de formulare electronice (clinic și non-clinic), care va asigura un ansamblu de funcționalități destinate generării, modificării și ștergerii formularelor din sistem. Ea va fi destinată standardizării modului în care sunt colectate datele (ex. FOCG, FSZ). Nomenclatoarele utilizate vor fi preluate din sistemul central și vor fi conforme standardelor internaționale, pentru a permite interoperabilitatea cu alte sisteme similare existente peste hotare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!

Leave A Comment