„Crai Nou”, de Ziua Culturii Naționale, la Opera Brașov

Sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, este sărbătorită Ziua Culturii Naționale cu un spectacol pur românesc, foarte îndrăgit: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu.

Ciprian Porumbescu a înregistrat, la Brașov, oraș în care a și locuit, în perioada 1881 – 1883, imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, „Crai Nou”, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul ca dirijor, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi, Colegiul Național „Andrei Șaguna”), prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații.

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Lucrarea este, de fapt, o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească.

Montarea actuală a operetei „Crai Nou”, datează din 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, relevă atmosfera satului românesc exprimată de Ciprian Porumbescu prin ritmurile cântecelor populare și horelor cu zona de mister și inefabil existentă în poezia „Crai Nou” de Vasile Alecsandri, inspiratorul libretului acestei prime operete românești. Craiul Nou care împlinește dorurile și Sânzienele – ielele cele bune cu puteri magice care dansează în hore noaptea la lumina lunii – sunt întruchipate vizual în două momente muzicale nou-introduse în desfășurarea spectacolului („Balada” și „Rapsodia română”), întregindu-se astfel paleta componistică a lui Ciprian Porumbescu.

În distribuția spectacolului, soliștii Operei Brașov: Anica – Maria Catrina, Leonaș – Mihai Irimia, Bujor – Alexandru Aghenie, Dochița – Asineta Răducan, Moș Corbu – Dan Popescu, Ispravnicul – Lorand Cristian. Soliști balet: Luna Muramatsu (debut) și Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Cristina Roșu.
Spectacolul durează o oră și 45 minute și nu are pauză. Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile.

Repetiție generală cu public a operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu

Datorită cererii crescute de bilete venite din partea spectatorilor, s-au pus în vânzare bilete și la repetiția generală cu public a operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, ce va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei. Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare de luni, 8 ianuarie 2024, de la ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la casieria Operei Brașov. Program: Luni – Vineri 10 – 17. Preț bilete: 25 lei.

Repetiție generală cu public a spectacolului cu opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart

Tot din această dimineață s-au pus în vânzare biletele și pentru repetiția generală cu public a spectacolului cu opera „Don Giovanni” de W.A. Mozart, ce va avea loc vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei. Preț bilete: 30 lei.

Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.