Cresc prețurile la benzină și motorină

Începutul noului an a adus cu sine vești proaste pentru șoferi, deoarece prețurile la carburanți au înregistrat o creștere imediată din prima zi. Motivul acestei majorări este reprezentat de creșterea accizelor, conform informațiilor furnizate de Ministerul de Finanțe.

Conform noilor reglementări, accizele pentru benzină au crescut la 2.019 lei pentru 1.000 de litri, în timp ce accizele pentru motorină sunt acum de 1.850 lei pentru aceeași cantitate. Această ajustare a impozitelor înseamnă o creștere a accizelor cu 243 de lei pentru benzină și cu 218 lei pentru motorină la fiecare 1.000 de litri, începând cu 1 ianuarie 2024.

Noi majorări din 1 iulie 2024

Cu toate acestea, veștile nu sunt încurajatoare, deoarece aceasta nu este singura majorare de preț programată pentru anul în curs. Ministerul Finanțelor a anunțat că, începând cu 1 iulie 2024, vor intra în vigoare noi niveluri ale accizelor, mai mari decât cele aplicate în prima jumătate a anului. Astfel, benzina și motorina se vor scumpi din nou în această perioadă.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, noile niveluri ale accizelor pentru 1 iulie sunt de 2.382 de lei pentru 1.000 de litri de benzină și 2.183 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Astfel, comparativ cu nivelurile de la 1 ianuarie, acciza la benzină va crește cu 363 de lei pentru fiecare 1.000 de litri, iar la motorină cu 333 de lei.

Practic, începând cu 1 iulie, aplicând și TVA la acciză, se va înregistra o nouă scumpire suplimentară la pompă, cu aproximativ 43 de bani pe litrul de benzină și cu circa 40 de bani pe litrul de motorină, față de majorarea din ianuarie.

Calculând pentru întregul an, scumpirea la carburanți, ca rezultat al creșterii accizelor, se traduce prin faptul că benzina va fi mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar motorina cu 66 de bani pe litru. La prețurile actuale de aproximativ 6,5 lei pe litru la benzină și 7 lei pe litru la motorină, această creștere de taxare de stat reprezintă o majorare de aproximativ 11% la benzină și 9,4% la motorină.