Calitatea aerului se deteriorează la nivel global. Doar 7 țări au atins standardele OMS, iar SUA au oprit monitorizarea poluării.
Un raport recent al firmei elvețiene IQAir arată că doar Australia, Noua Zeelandă, Bahamas, Barbados, Granada, Estonia și Islanda au reușit să respecte standardele de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2024, potrivit g4media.ro.
Ciad și Bangladesh, cele mai poluate țări din lume
În contrast, Ciad și Bangladesh au fost cele mai poluate țări, cu niveluri medii ale smogului de peste 15 ori mai mari decât limita recomandată de OMS. India, Pakistan și Republica Democrată Congo completează clasamentul negativ.
Conform g4media.ro, orașul industrial Byrnihat, din India, a înregistrat cel mai ridicat nivel de particule poluante PM2.5, cu o medie de 128 micrograme pe metru cub, departe de nivelul maxim recomandat de OMS, de 5 micrograme pe metru cub.
SUA și-au oprit programul de monitorizare a poluării
Un alt semnal de alarmă este faptul că SUA au oprit finanțarea programului global de monitorizare a calității aerului, ceea ce afectează accesul la date în cel puțin 34 de țări, în special din Africa și Asia.
„Este o lovitură puternică la adresa eforturilor pentru creșterea calității aerului la nivel mondial”, a declarat Christa Hasenkopf, director în cadrul Institutului pentru Politici Energetice al Universității din Chicago.
8,1 milioane de decese premature cauzate de poluare
Un raport din 2024 al Health Effects Institute arată că poluarea aerului a fost responsabilă pentru 8,1 milioane de decese premature la nivel global în 2021, fiind considerată cel mai mare risc de mediu pentru sănătate, informează g4media.ro.
Situația se agravează, iar fără eforturi susținute, lupta împotriva poluării aerului riscă să devină din ce în ce mai dificilă.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!