Cum să dormi puțin și bine? Iată  9 trucuri care îți asigură un somn odihnitor

Un somn odihnitor îți asigură o zi reușită, energia necesară pentru a face față provocărilor cotidiene, precum și o stare bună de spirit. Specialistii atrag atenția că lipsa somnului este responsabilă pentru declanșarea multor tulburări și afecțiuni de natură fizică sau psihică.

De altfel, un somn insuficient îți poate afecta energia zilnică, productivitatea, echilibrul emoțional și chiar greutatea. Iar mulți dintre noi se confruntă cu insomnie.

Potrivit cercetărilor, aproape o treime dintre noi se trezesc foarte greu dimineața pentru că nu am dormit suficient noaptea, ceea ce înseamnă că nu ne simțim atât de bine pe cât am vrea în timpul zilei.
Dacă te trezești obosit, îți poate fi mai greu să-ți amintești lucruri, cum ar fi locul în care ai lăsat cheile când te grăbești să ieși pe ușă, sau poate la serviciu nu te simți la fel de concentrat sau cât de productiv ai putea fi.

Trucuri care îți asigură un somn odihnitor

1. Evită stimulenții pentru creier

După cum știe orice iubitor de cafea, cofeina este un stimulent care te poate ține treaz. Așa că evită cofeina (care se găsește în cafea, ceai, ciocolată, băuturi carbogazoase și unele analgezice) timp de patru până la șase ore înainte de culcare. În mod similar, fumătorii ar trebui să se abțină de la fumat când se apropie ora de culcare. Expunerea la fumat, inclusiv fumatul pasiv, a fost asociată cu o serie de probleme de somn, inclusiv dificultatea de a adormi și somnul fragmentat.

2. Închide televizorul 

Dormitorul ar trebui să fie un loc pe care îl asociem cu somnul. Acolo unde este posibil, ar trebui să încerci să elimini distrageriile din dormitor. Mulți oameni au obiceiul de a adormi în fața televizorului în fiecare seară, ceea ce nu este deloc benefic. Lumina albastră emanată de ecranul televizorului, dar și a altor dispozitive precum tableta ori telefonul afectează calitatea somnului.

3. Renunță la “puiul” de somn de la amiază 

Dacă ai probleme cu somnul, s-ar putea să fii tentat să încerci să recuperezi din urmă făcându-ți siesta. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care te simți extraordinar de somnoros (în timp ce conduci sau folosești utilaje, de exemplu), acest lucru face de obicei mai mult rău decât bine, deoarece te va împiedica să adormi noaptea.

Dacă simți că ți se închid ochii după masa de prânz, bea un pahar de apă rece cu câteva cuburi de gheață, mergi la o plimbare scurtă ori telefonează-ți cel ma bun prieten.

4. Schimbă-ți pernă și salteaua

Alege o pernă care să îți permită să stai într-o postură confortabilă. Cea mai bună saltea pentru nevoile și preferințele tale este vitală pentru a te asigura că ești suficient de confortabil pentru a te relaxa. De asemenea, asigură, împreună cu cea mai bună pernă, că coloana vertebrală primește un sprijin adecvat pentru a evita durerile de spate.

5. Renunță la sportul practicat înainte de culcare 

Este foarte sănătos și chiar indicat să practici sport cu regularitate, însă nu este deloc recomandat să faci asta chiar înainte de a merge la culcare. Exercițiile fizice te pot ajuta să adormi mai repede și să dormi mai liniștit, atâta timp cât sunt făcute la momentul potrivit. 

6. Ai grija ce și când mănânci 

Mesele copioase ar trebui să fie servite la prânz, niciodată seara. Cu cât sistemul digestiv este mai solicitat după cină, cu atât mai neliniștit va fi somnul tău. Chiar și atunci când mănânci preparate light, ușor de digerat, fă-o cu cel puțin o oră înainte de culcare. 

7. Nu permite animalelor de companie să doarmă cu tine în pat 

Oricât de mult ți-ai iubi câinele sau pisica, nu îi permite să se urce în pat. Mișcările animalului de companie îți vor întrerupe ciclurile de somn, chiar dacă nu sesizezi asta.

8. Respectă-ți programul de somn 

Este aproape imposibil pentru corpul tău să se obișnuiască cu o rutină de somn sănătoasă dacă te trezești constant la ore diferite.  
Încearcă să te culci  și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, indiferent de programul pe care îl ai (chiar și în weekend!) Astfel, organismul va fi obișnuit cu orele de somn și vei adormi imediat seara.

9. Menține temperatura optimă în dormitor 

Ai putea fi tentată să setezi o temperatură prea mare în dormitor, însă nu este deloc indicat pentru că somnul îți va fi deranjat în permanență de încercările organismului de a regla temperatura corpului. Mai mult, un mediu liniștit, întunecat și răcoros poate ajuta la susținerea unui somn sănătos.

Totodată, redu volumul zgomotului exterior cu dopuri de urechi. Folosește draperii opace sau o mască pentru ochi pentru a bloca lumina, un semnal puternic care spune creierului că este timpul să se trezească.

Încercarea și neputința de a adormi duce la frustrare. Dacă nu adormi după 20 de minute, ridică-te din pat, mergi într-o altă cameră și fă ceva relaxant, cum ar fi să citești sau să asculți muzică până când ești suficient de obosit pentru a dormi.

Când trebuie să-ți schimbi programul de somn, cel mai bine este să faci ajustări puțin câte puțin și în timp, cu o diferență maximă de 1-2 ore pe noapte. Acest lucru permite corpului tău să se obișnuiască cu schimbările, astfel încât respectarea noului tău program să fie de lungă durată.