
De ce este considerată mierea hrana longevivilor? Cum ne prelungește, de fapt, viața – Descoperire uimitoare
- Cristina Cristea
- 27/10/2023
- Eveniment, News Alert, Sănătate
- albine, beneficii, descoperire, hrana, longevitate, massmediatv, miere, viata
- 0 Comments
Pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătăţii, de secole, mierea este aliniată în rândul alimentelor miraculoase.
Studii recente dovedesc însă că există o strânsă legătură între consumul de miere şi longevitate.
La această concluzie au ajuns cercetătorii europeni urmărind durata de viaţă a apicultorilor, mari consumatori de miere, cu o durată de viaţă mai mare decât semenii lor, scrie Click!.
Analizând acest aspect, specialiştii explică de ce sunt longevivi marii consumatori de miere: acest elixir încetineşte procesele de îmbătrânire şi combate, în mare măsură, slăbirea organelor vitale.
Mai mult, conţinutul bogat în glucoză al mierii este o sursă de hrană pentru celula nervoasă, aduce energie organismului, alungă stresul şi oboseala intelectuală.
Mierea, un aliment si un remediu folosit de milenii
Mierea de albine este un aliment utilizat in aproape toata lumea de mii de ani. Este un lichid vâscos, dulce, produs de albine pentru a se hrăni. A fost utilizata pentru prima data in ritualuri religioase, însă ulterior a fost folosita in alimentație, in cosmetica si in medicina naturista.
Anual, la nivel mondial sunt produse tone de miere de albine, cei mai mari producători fiind China, Turcia și Statele Unite ale Americii. Țara noastră se află printre primii producători de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o producție medie anuala situată între 22.000 și 24.000 de tone.
Cum este produsă mierea de albine
Mierea este produsa printr-un proces complex, care incepe de la colectarea polenului si a manei de la flori si arbori. Albinele parcurg zilnic sute de kilometri pentru a aduce in stup aceste materii prime. Amestecate cu saliva albinei colectoare, dar si cu alte substante (enzime si aminoacizi), apoi trecute prin acelasi proces de catre alte albine, mierea devine din ce in ce mai vascoasa.
Ulterior, mierea este depozitata in celulele fagurilor si lasata la aer o perioada, pentru ca apa sa se evapore. In final, aceste celule sunt inchise etans cu niste capacele de ceara.
Cum alegi mierea de albine
Mierea de albine este un produs foarte cautat, iar acest lucru îi determină pe unii producători să recurgă la diverse trucuri prin care pot obține mai multă miere. Există mai multe moduri prin care puritatea mierii este alterată. Adăugarea de diverse tipuri de sirop, cum ar fi glucoza industriala, este cel mai frecvent truc la care apelează producătorii de miere de albine. Se adaugă uneori și arome, pentru ca mierea să aibă gust de miere de salcâm sau de tei, fără ca ea sa fie produsă din aceste surse.
Un aspect după care ne ghidam adesea pentru a alegea miere pura, 100% naturala, este cristalizarea mierii, fenomen cunoscut si sub numele de „zaharisire”. Este, într-adevăr, un aspect pe care îl poți urmări (mierea naturala de rapiță se zaharisește în câteva zile de la extracție), dar cristalizarea apare greu la unele tipuri de miere (cea de salcâm sau de mana) si nu putem aștepta atât de mult pana sa ne convingem ca este naturala.
Alte modalități de a testa mierea, pentru a ști dacă este pură, sunt:
- Testul cu bula – când întoarcem borcanul, bula de aer care se formează in mierea naturala se mișcă lent si nu se sparge in alte bule mai mici, rămâne intacta;
- Testul dizolvării in apa – mierea de albine pura se dizolva mai greu in apa fata de cea cu diverse adaosuri. Pune putina miere într-un pahar cu apa la temperatura camerei si observa in cat timp se dizolva. Daca durează câteva secunde, atunci este o miere contrafăcută.
- Prețul mierii – producerea mierii este un proces complex, de durata. Din acest motiv, si pretul mierii naturale este unul ridicat. Un preț mic poate ascunde adesea substanțe cu alta proveniență.
- Citirea etichetei – nu cumpara niciodata miere (si niciun alt produs, de altfel) fara sa citesti eticheta. Producatorii sunt obligati prin lege sa scrie toate ingredientele, iar daca se fac teste si se constata ca nu au mentionat anumite ingrediente, au parte de amenzi usturatoare. Producatorii nu isi asuma un asemenea risc, insa se bazeaza pe faptul ca multi dintre cumparatori nu citesc eticheta produsului.
Valorile nutritionale ale mierii
Mierea este un aliment cu numeroase substante nutritive, iar acest lucru il face potrivit pentru mai multe categorii de consumatori, de la copii pana la persoane in varsta. In plus, spre deosebire de zaharul rafinat, mierea este un indulcitor natural, cu numeroase substante necesare bunei functionari a organismului.
O porție de 100 de grame de miere de albine conține circa 300 de calorii, dar și:
- Carbohidrati – 82 g (fibre si zahar);
- Proteine – 0,3 g;
- Potasiu – 52 mg;
- Calciu – 6 mg;
- Magneziu – 2 mg;
- Vitamina C – 0,5 mg;
- Sodiu – 4 mg;
- Fier – 0,4 mg.
Beneficiile medicale ale mierii:
Mierea are proprietati antibacteriene si lupta impotriva infectiilor – unele studii au dovedit eficienta mierii in lupta cu mai multe tipuri de bacterii, inclusiv E.coli sau salmonella. Datorita acestei actiuni, mierea ajuta la vindecarea diverselor tipuri de infectii, inclusvi a celor de la nivelul pielii.
Ajuta la vindecarea ranilor si ulceratiilor – acest beneficiu se datoreaza actiunii antibacteriene. Mierea combate proliferarea bacteriilor si va accelera refacerea tesuturilor care au suferit diverse tipuri de rani.
Amelioreaza durerile de gat si tusea – pentru ca este un bun emolient, mierea ajuta la calmarea gatului iritat si a acceselor de tuse. In cazul tusei uscate, mierea de albine s-a dovedit a fi chiar un remediu la fel de precum medicamentele pe baza de dextrometorfan (substanta activa din majoritatea antitusivelor).
Creste anduranta sportivilor si este o sursa de energie care nu induce hipoglicemia. Mierea induce si un raspuns metabolic pozitiv, fiind un aliment potrivit pentru a fi consumat inainte de antrenament.
Unele tipuri de miere, cea de Tualang, de exemplu, ajuta la reglarea glucozei din sange, avand in acest fel un aport in combaterea diabetului. Desi este un aliment dulce, mierea de albine este un desert care in cantitatile potrivite nu contribuie la cresterea riscului imbolnavirii de diabet, asa cum se intampla cu alte produse dulci.
Intareste sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor. Mierea stimuleaza productia de anticorpi contribuind astfel la preveniera imbolnavirilor de orice tip si ajutand corpul sa lupte cu organismele patogenele.
Este de ajutor in tratarea unor afectiuni ale pielii, printre care dermatita atopica sau psoriazisul. Mierea a fost utilizata la nivelul pielii pentru tratarea diverselor afectiuni inca din anul 2.000 I. Hr. Cele mai vechi civilizatii foloseau mierea ca atare, aplicata pe piele, pentru a vindeca eczeme, arsuri, furuncule.
Contribuie la sanatatea sistemului digestiv deoarece contine bacterii bune. Probioticele din mierea de albine ajuta la echilibrarea florei intestinale si la mentinerea unui tranzit intestinal optim.
Are un continut ridicat de antioxidanti, elemente care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Cercetatorii spun ca mierea contine concentratii diferite de polifenoli, care sunt puternici antioxidanti care se crede ca reduc riscul bolilor de inima, cat si al cancerului.