De la Consolă la Realitate: Cum Să Abordăm Preluarea Comportamentelor Imorale din Jocurile Video la Copiii Noștri
- Ionașcu Maria
- 08/01/2024
- Eveniment, News Alert
- brasov, brașov, eveniment, massmediatv, psihologie, stiri, studenti, unitbv
- 0 Comments
În secolul nostru, jocurile video au devenit o parte semnificativă in viața copiilor noștri. Dacă înainte de era digitală, principalele obiecte de joacă ale copiilor erau parcul de joacă, mașinuțele sau creioanele colorate, acum totul s-a redus semnificativ la un singur lucru: jocul video. În timp ce copiii noștri trăiesc la maximum prin micile ecrane diferite evenimente, dezvoltându-și noi capacități cognitive și deprinderi, există și preocupări legitime cu privire la posibilitatea preluării comportamentelor imorale din aceste jocuri. Cum am putea noi, ca părinți, să navigăm prin această lume virtuală alături de ei și să ghidăm copiii să facă alegeri etice și morale atâta timp cât sunt constant expuși la violență?
În acest articol, vom aborda tehnici și strategii pentru a gestiona această provocare în rândul părinților.
- Comunicarea deschisa. Știm că adolescența este o perioadă dificilă pentru fiecare copil, motiv pentru care, să păstrăm o comunicare cât mai deschisă cu adolescenul nostru poate deveni un punct critic în dezvoltarea acestuia. Cercetările privind problemele de comportament ale adolescenților, în special a celor expuși la riscul de probleme de comportament, au identificat comunicarea deschisă dintre părinți și copii ca factor de protecție, în timp ce comunicarea problematică dintre părinți și copii este considerată un factor de risc pentru dezvoltarea adolescenților atât din punct de vedere social cât și psihologic. Cu alte cuvinte, cu cât comunicăm mai mult cu copilul nostru, cu atât îi asigurăm o adaptare mai bună la mediu și un sentiment de protecție în fața încercărilor vieții (Liu, 2003).
- Monitorizarea Conținutului Monitorizarea conținutului pe care îl consumă copilul nostru este probabil printre cele mai optime modalități de a gestiona preluarea comportametelor imorale. Însă trebuie făcută cu foarte mare atenție, întrucât să evităm cât mai mult îngrădirea libertății, restricția pe care ar putea-o simți copilul. Acordați atenție la rating-urile jocurilor video și la conținutul acestora înainte de a le achiziționa. Alegeți jocuri care sunt potrivite pentru vârsta copilului dumneavoastră și care promovează valori cât mai pozitive. Discutați împreună cu copilul despre personajele și acțiunile din jocuri și identificați împreună comportamentele care ar putea fi considerate imorale sau nesănătoase.
- Discutii legate de Implicațiile Acțiunilor Aflați părerea copilului vostru, fiți deschiși să discutați cât de des se poate despre consecințele acțiunilor din jocurile video și modul în care acestea pot influența comportamentul în viața reală. Învățați copilul să distingă lumea virtuală de realitate și să înțeleagă că acțiunile lor în jocuri se aplică doar în jocuri și nu trebuie să fie modele pentru comportamentul din viața cotidiană.
- Modelarea Comportamentului Etic de la o varsta frageda Preluarea comportamentelor imorale este dificil de controlat în rândul copiilor și al adolescenților, dar o putem ține în frâu cât mai mult prin combaterea acestora, iar acest lucru este posibil prin modelarea comportamentului etic de la o vârstă cât mai mică. Copiii trebuie să fie expuși la valori și principii încă de când învață să vorbească, astfel încât să facă distincția dintre ce e bine să facă și ce nu (Sălceanu, 2014).
Gestionarea impactului jocurilor video asupra comportamentului adolescenților poate fi o provocare destul de mare pentru părinți, de aceea necesită o abordare cât mai echilibrată și o comunicare cât mai deschisă. Prin construirea unei relații de încredere și prin ghidarea lor în înțelegerea diferențelor dintre jocurile video și realitate, putem contribui la formarea unor adulți responsabili și etici.
Andreea Androne, studentă Universitatea Transilvania, Master Psihologie Clinică