Decizie radicală la YouTube. Ce videoclipuri vor fi interzise

YouTube vrea să restricționeze vizionarea videoclipurilor despre idealurile corporale de către adolescenți.

Videoclipurile „care compară caracteristici fizice și care le idealizează pe unele în detrimentul altora, care idealizează anumite niveluri de fitness sau greutăți corporale” nu vor mai fi sugerate în mod repetat adolescenților, mai întâi în SUA și apoi în alte țări anul viitor, se arată într-un comunicat al serviciului Google.

Adolescenții sunt mai predispuși decât adulții să dezvolte o imagine de sine negativă atunci când văd mesaje repetate despre standarde ideale în conținutul pe care îl consumă online”, a recunoscut James Beser, unul dintre responsabilii platformei.

Săptămâna trecută, peste patruzeci de state americane au lansat proceduri judiciare împotriva Meta, acuzând aplicațiile sale Facebook și Instagram că dăunează ”sănătății mentale și fizice a tinerilor”.

Potrivit procurorilor generali, gigantul rețelelor de socializare atrage și reține atenția tinerilor cu funcții care creează dependență (cum ar fi videoclipurile scurte care pot fi parcurse fără să se vadă trecerea timpului), știind că conținutul și utilizarea prelungită a acestor aplicații provoacă „daune considerabile” sănătății lor.

Acuzații similare au fost formulate împotriva TikTok, care a fost interzis de mai multe organizații și de statul Montana din motive geopolitice, precum și din motive de protecție a copiilor.

Potrivit Pew Research Center, până la 95% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani declară că folosesc o rețea de socializare, iar o treime dintre ei o folosesc „aproape constant”.

În luna mai a anului trecut, Vivek Murthy, medicul chirurg general al SUA, a avertizat asupra „efectelor extrem de nocive” pe care le pot avea rețelele de socializare, afirmând că acestea joacă un rol major în „criza națională a sănătății mintale a tinerilor”, în special a tinerelor fete, care sunt mai vulnerabile la riscurile de hărțuire cibernetică sau de tulburări alimentare.

YouTube a reiterat, de asemenea, măsurile existente pentru protejarea adolescenților, cum ar fi ștergerea conținutului referitor la incitarea la ură, hărțuire sau tulburări alimentare.

De asemenea, platforma intenționează să crească frecvența atenționărilor de a lua pauze sau de a merge la culcare pentru utilizatorii sub 18 ani.