Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare. Obiceiul celor 12 noduri te ajută să îţi găseşti sufletul-pereche sau să depăşeşti anumite provocări 

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în toate bisericile ortodoxe din țară preoţii săvârşesc Denia celor 12 Evanghelii.

Acestea vorbesc despre chinurile la care a fost supus Mântuitorul pentru a scoate omenirea din păcat. 

Un obicei adânc înrădăcinat în conştiinţa românilor este cel al celor 12 noduri, care se leagă în timpul în care preotul săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii.

Este o tradiţie care se păstrează în special în partea de sud a ţării, îndeosebi de către fetele nemăritate. 

Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare. Obiceiul celor 12 noduri care te ajută să îţi găseşti sufletul-pereche sau te scapă de necazuri 

Mai exacte, tinerele aflate în căutarea sufletului-pereche fac 12 noduri unei ate, câte unul după fiecare Evanghelie citită, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-l pe fiecare pe măsură ce dorinţele se împlinesc.

Atunci când se întorc de la denie, fetele nemăritate îşi pun şnurul înnodat sub pernă ca să-şi viseze ursitul. 

În alt zone ale ţării, aceste noduri se desfac la necaz au când traversezi o perioadă grea.

Se spune că fiecare nod desfăcut înainte de o perioadă stresantă, care te solicită mai mult decât de obicei, te va ajuta să te linişteşti aproape instantaneu şi să-ţi recapeţi încrederea că vei face faţă provocării respective. 

În unele locuri, la Denia celor 12 Evanghelii se obişnuieşte să se pună la „VII”, legate între ele, cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie. 

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare. Aduce alinare sufletelor zbuciumate 

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’. 

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. 

Citeste si Rugăciune grabnic ajutătoare care se rostește în fiecare zi din Săptămâna Patimilor. Mila lui Dumnezeu se pogoară asupra celor care se confruntă cu diferite patimi, suferinţe trupeşti sau sufleteşti şi alte necazuri 

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!

Sursa: romaniatv.net