Dezbatere publică: Transformarea vechii gropi de gunoi a Brașovului în parc

Brașovenii sunt convocați astăzi, de la ora 16.30, la Centrul de Afaceri de pe strada Institutului, pentru a-și spune părerea despre proiectul de închidere a vechii gropi de deșeuri menajere de la marginea cartierului Triaj. „Muntele” este de fapt inert, însă sunt necesare o serie de lucrări, astfel încât zona să fie transformată „cu acte în regulă” într-un spațiu verde de agrement.

Potrivit datelor din raportul de evaluare a impactului asupra mediului, groapa de gunoi din această locație a început să funcționeze în anul 1940, iar depozitarea deșeurilor a fost sistată în 1993, iar apoi, până în 1997 s-au mai depus doar sporadic deșeuri. În prezent, corpul principal al depozitului ocupă 86.300 mp, dar suprafața totală de teren depășește 107.000 mp și volumul total de deșeuri a fost calculat 1.409.374 mc.

Suprafața depozitului a fost acoperită în 1997 cu un strat de 15 cm de deșeuri din materiale de construcții și pâmânt, astfel că există deja vegetație. Aceasta va trebui însă decopertată și refăcute pantele și forma depozitului. „Faptul că depozitul nu mai are activitate de fermentare este confirmat de vegetația instaurată pe suprafața depozitului, constând în înierbarea cu vegetație spontană și arbori