DNA, percheziţii la Predeal, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova

Procurorii DNA au făcut percheziţii la un imobil din Predeal, la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova, fiind găsite documente de interes pentru o cauză ce vizează funcţionari publici din ţara vecină. Aceştia sunt acuzaţi de delapidarea banilor destinaţi cetăţenilor ucraineni.

Ca urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, formulată de autorităţile din Republica Moldova – Procuratura Republicii Moldova – Procuratura Anticorupţie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au desfăşurat mai multe activităţi  într-o cauză ce vizează săvârşirea de către funcţionari publici din Chişinău a unor infracţiuni de „abuz de putere şi delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obţinute din surse externe, destinate refugiaţilor din Ucraina”, a transmis, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, printre altele, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară, emis de judecătorii Tribunalului Braşov, a fost efectuată şi o percheziţie domiciliară la un imobil din oraşul Predeal, judeţul Braşov, deţinut de doi cetăţeni moldoveni, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente.

Ulterior, toate înscrisurile au fost transmise de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul de Cooperare Internaţională şi Programe autorităţilor din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor”, a mai transmis DNA.

În luna mai, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău anunţa că mai multe bunuri, achiziţionate din fonduri externe şi bugetare, destinate refugiaţilor din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Socială a Consiliului Municipal Chişinău în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi (CTPR) din str. Studenţilor 7/5, mun. Chişinău.

”S-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic a sustras produse alimentare şi nealimentare (inclusiv electrocasnice mari şi mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporţii considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiaţi”, au transmis atunci procurorii.

Aceştia au făcut în 5 mai 24 de percheziţii pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din mun. Chişinău.

De asemenea acţiunile de urmărire penală au vizat şi angajaţi ai Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Socială a Consiliului Municipal Chişinău. 

În urma percheziţiilor, la sediile menţionate şi la domiciliile unor bănuiţi, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte şi produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reşouri electrice, aspirator),  saci pentru dormit, veselă şi alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi. Prin urmare doi angajaţi ai Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Socială a Consiliului Municipal Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore”, a mai transmis atunci CNA.

sursa: news.ro