Două mari bănci din România fuzionează. Clienţii cu credite sunt îngrijoraţi

Alpha Services and Holdings și UniCredit au agreat principalele condiții financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional.

Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România conduce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale, în care Alpha Bank va avea o participație de 9,9% și va primi circa 300 de milioane de euro după due diligence, conform unor comunicate de presă ale băncilor implicate în tranzacție. Cota de piață combinată a viitoarei bănci va fi de 12% din punct de vedere total active.

Alpha Services and Holdings SA, deţinător al Alpha Bank SA, şi UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank SA (UniCredit Bank Romania) şi Alpha Bank Romania, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional. Conform termenilor agreaţi, Alpha Bank va deţine 9,9% din capitalul social al entităţii rezultate în urma fuziunii şi va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanţă corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administraţie”, anunţă băncile, potrivit News.ro.

Se anticipează ca tranzacţia va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obţinerea aprobărilor statutare şi a celor din partea tuturor autorităţilor de reglementare implicate.

Tranzacţia va duce la crearea celei de-a treia bănci din piaţă din punct de vedere al  activelor totale. Fuziunea va aduce la un loc două entităţii complementare, atât UniCredit Bank Romania cât şi Alpha Bank România având o poziţie solidă în segmentele de corporate şi de retail, şi în urma ei va rezulta o instituţie financiară puternică care va fi mai bine poziţionată pentru a-şi deservi clienţii şi pentru a crea noi oportunităţi de creştere pe piaţa românească”, precizează băncile.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei.

Această nouă abordare are ca scop nu numai să susţină economia românească mai bine, ci şi să pună pe primul plan nevoile clienţilor şi al acelor comunităţi în care îşi desfăşoară activitatea. Ca urmare a tranzacţiei, clienţii Alpha Bank România vor avea acces la o gamă mai largă de produse şi servicii. Pe perioada tranziţiei, Alpha Bank România va continua să asigure continuitate pentru clienţii săi”, arată băncile.

De asemenea banca va pune în prim plan dezvoltarea şi sprijinirea angajaţilor săi în timpul procesului de fuziune, asigurând serviciile pentru clienţi şi oportunităţile de creştere personală.