Epidemie de rujeolă, în România. Creștere alarmantă a numărului de cazuri, în doar o săptămână. Virusul s-a extins în 34 de județe și în Capitală

Numărul cazurilor de rujeolă din țara noastră continuă să crească.

Numai în ultima săptămână au fost confirmate încă 445 de cazuri, fapt ce reprezintă aproximativ 18% din totalul îmbolnăvirilor din 2023. Zilele trecute, autoritățile sanitare au anunțat și primul deces provocat de rujeolă în acest sezon, în condițiile în care în România a fost declarată deja epidemie. Victima este un bebeluș de 7 luni, din județul Brașov.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi că, în ultima săptămână, au fost raportate 445 de cazuri confirmate cu rujeolă în România, relatează Agerpres.

Conform INSP, dacă până la data de 10 decembrie (1 ianuarie – 10 decembrie 2023) fuseseră notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de marţi, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.455 de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie – 17 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală.

Cele mai multe cazuri, potrivit INSP, se înregistrează în judeţele Mureş – 711, Braşov – 510, Cluj – 196, Giurgiu – 170, Ilfov – 115 şi în Bucureşti – 326.

Reamintim că, la începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a declarat oficial epidemia de rujeolă în România, la nivel național.

Starea de epidemie a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.