Exercițiu în poligonul Cincu. Participă peste 400 militari NATO

Cel mai complex exerciţiu NATO de tip Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) începe, marţi, în Poligonul Cincu. La exerciţiu participă peste 400 de militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO, conform MApN.

”Ceremonia de deschidere a exerciţiului STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23) Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) în România va avea loc, marţi, 10 octombrie, începând cu ora 8.15, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „GETICA” (CNIÎ) din Cincu, judeţul Braşov”, anunţă Ministerul Apărării.

Potrivit sursei citate, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forţe a NATO, în vederea testării capabilităţii de comandă şi control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale la nivel întrunit.

”Exerciţiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie, pe timp de criză sau conflict”, a mai transmis Ministerul Apărării.