Farmaciștii ies și ei în stradă

Nici nu s-a încheiat bine protestul angajaților CAS, că farmaciștii au anunțat că ies la rândul lor în stradă pentru a-și cere drepturile.

Aceștia sunt nemulțumiți, în primul rând, din cauza întârzierilor mari la decontarea medicamentelor, dar cer și măsuri prin care să fie susținută prezența farmacistului în mediul rural. Toate revendicările lor vor putea fi auzite mâine, între orele 11.00-13.00, în fața Guvernului.

În primul și în primul rând, conform contractului pe care îl avem trebuie să se respecte decontarea serviciilor în timp util, iar dacă noi avem întârzieri de plată atât de mari, efectiv n-o să putem să fim sustenabili financiar. Mulți dintre noi sunt în pericol iminent de a închide farmaciile, pentru că nu se mai poate suporta din propriul buzunar toată medicația acum. Noi ce ne-am dori, în principiu, ar fi decontarea serviciilor farmaceutice la termen de 30 de zile. Am dori să se facă o excepție în ceea ce privește domeniul farmaceutic, de la noile modificări fiscale, pentru a evita apariția de noi medicament”, a declarat farmacista Anda Vija.

Farmaciștii se plâng că sunt înregistrate restanțe la decontarea medicamentelor din luna iulie, în condițiile în care legislația actuală prevede un maximum de 60 de zile. Pe de altă parte, spun ei, cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, măsurile fiscale pun și mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale.