Finanțare pentru Autostrada 3, Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea

Guvernul a aprobat un memorandum care prevede posibilitatea finanţării cu 200 milioane euro, de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru A3 Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea.

Printr-un memorandum adoptat astăzi de către Executiv se deschide posibilitatea obţinerii unei finanţări de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unor noi secţiuni din Autostrada A3 însemnând ruta Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Potrivit sursei citate, „asistenţa financiară ce urmează a fi contractată, în valoare de până la 4 mld. Euro, va fi structurată în mai multe împrumuturi, din care cca. 2 mld. Euro pentru sectorul transporturi şi cca. 2 mld Euro pentru sectorul sănătate. Proiectele din cadrul PNRR care vor face obiectul acestei facilităţi sunt aferente componentelor C4 – Transport sustenabil (în principal proiectele privind infrastructură rutieră, feroviară şi metrou) şi C12 – Sănătate (în principal proiecte privind dezvoltarea infrastructurii prespitaliceşti/spitaliceşti, aşa cum vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii).

Cele două finanţări, în valoare totală de până la 1.400 mil. Euro, au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al Băncii la începutul lunii mai 2023. În paralel, în vederea accelerării procesului de contractare a împrumuturilor, BEI a demarat împreună cu MF, MTI şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) procesul de pregătire şi evaluare a proiectelor/împrumuturilor. Un prim contract de finanţare, în valoare de 600 mil. Euro, a fost semnat între România şi BEI în data de 14 iunie 2023 şi este destinat sprijinirii realizării unor secţiuni din cadrul autostrăzii A7, în lungime de 319 km (Ploieşti – Paşcani). Proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare astfel semnat este în curs de aprobare în Parlament, mai indică memorandumul.