(FOTO+VIDEO) Percheziții domiciliare la persoane bănuite de infracțiuni comise cu urmări deosebit de grave. Omul de afaceri, Călin Donca, a fost reținut

La data de 18 septembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov, au efectuat 17 percheziții domiciliare, în județele Brașov, Dolj și Buzău, pentru documentarea unor activități ilegale a 5 persoane, cercetate într-un dosar pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, operațiuni de manipulare a pieței de capital și pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu urmări deosebit de grave.

Din cercetările efectuate până la acest moment a reieșit că, la nivelul municipiului Brașov, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri ar fi desfășurat activități circumscrise infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că aceștia ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăți operațiuni fictive, cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si a măririi cuantumului TVA deductibilă, care a avut ca rezultat sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului, cauzând un prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, liderul grupării ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una ar fi înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind însușite din patrimoniul societății, fapt care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare având consecințe deosebit de grave.

Totodată, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deținut și controlat de către aceștia, creând propria monedă virtuală. Având în vedere interesul scăzut pentru aceasta, membrii grupării ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând, totodată, persoanele interesate în eroare, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, și reușind obținerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD).

Ca urmare a perchezițiilor efectuate, trei autoturisme au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, iar 5 persoane au fost conduse la unitatea de poliție, în vederea efectuării de cercetări și dispunerii unor măsuri preventive, după completarea probatoriului.

La data de 18 septembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 4 persoane, iar în cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a 3 dintre bănuiți, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Ploiești, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, precum și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov. 

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

sursa: I.P.J. Brașov